latinica  ћирилица
24/07/2015 |  18:03 | Autor: RTRS

Zagađena voda u srbačkim selima- nivo pesticida veći 1.600 puta! (VIDEO)

Dok većina mještana Srpske zbog tropskih vrućina i dugog sušnog perioda brigu ima zbog nedostatka vode za piće, u rubnim mjestima opštine Srbac, gdje vodovodna mreža nije izgrađena, vode ima dovoljno, ali je zagađena.

 Iako se nalaze na bogatom podzemnom bazenu vode za piće, mještani Kukulja i Lilića zbog utvrđene povećane koncentracije pesticida, vodu iz bunara i pumpi ne koriste. 

Stalna mjesta okupljanja u hladovini ugostiteljskih objekata mještani Kukulja i Razboja Lijevčanskog, zamjenili redovima ispred vatrogasne cisterne. Voda za piće najtraženiji je proizvod u selu.

- Situacija je alarmantna jer se pojavio ogroman broj pesticida u našoj vodi ovdje u Kukuljama, malom Razboju Liliću i mislim u cijelom regionu Lijevče polja, rekao je Radojica Vidović, Kukulje.

Zoran Brkić iz Razboja Lijevčanskog istakao je da je katastrofalna je situacija za ovo područje koji je poljoprivredni kraj.,

Analize uzoraka vode pokazale su vrijednosti dva vrlo opasna pesticida koja se koriste u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, 1.600 puta veće od dozvoljenih.

- Metalhlor i teributizan su u svakom slučaju štetni. Imaju povećane doze i svakako da su štetni, naglasio je Goran Babić,
načelnik Odjeljenja za inspekcije opštine Srbac.

Iz Doma zdravlja Gradiška poručili su da oštećuju malte ne sve organe, mogu da budu kancerogeni a istovremeno mogu da utiču i na reprodukciju odnosno na plodnost stanovništva.

Voda na ugroženom području opštine Srbac kao i rubnim dijelovima susjedne opštine Gradiška, redovno se kontroliše. Dok pesticidi ne budu uništeni, na snazi su alternativni oblici snabdijevanja vodom za piće.

- Vozimo svaki dan vodu a danas ćemo u jednom selu u Malom Razboju osposobiti hidrant da u tom djelu ne moramo svaki dan voziti vodu, dodao je Drago Ćirić, načelnik opštine Srbac.

Trajno rješenje za građane rubnih dijelova srbačke opštine u Lijevče polju je izgradnja vodovodne mreže. Za ove namjene neophodno je od postojećih instalacija izgraditi dodatni primarni vod dužine oko 10 kilometara, za šta je potrebno obezbijediti oko 1,5 miliona maraka.