latinica  ћирилица
24/07/2015 |  18:14 | Autor: B92

Hrvatska: Vanredna sjednica sabora zbog arbitraže

Predsjednik Sabora Јosip Leko zbog afere "arbitraža", na zahtjev hrvatske vlade, sazvao je danas vanrednu sjednicu parlamenta za 29. i 30. jul.

Vlada je tražila vanrednu sjednicu Sabora da bi se u parlamentu povela rasprava i razmotrile novonastale okolnosti vezane za sprovođenje Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenačke vlade.

Premijer Zoran Milanović pozvao na sastanak predsjednike svih parlamentarnih klubova.

Afera arbitraža izbila je u srijedu kada je zagrebački Večernji list objavio kompromitujuće transkripte i audio snimke, koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Јerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno dogovaranje o iznošenju argumenata i osmišljavanje kako da utiču na ostale sudije u postupku o granici između Hrvatske i Slovenije.

Solec i Drenik su juče ponudili ostavke.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je juče da je stanje zabrinjavajuće i da dovodi u pitanje objektivnost samog postupka, a ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić da Hrvatska razmatra i mogućnost izlaska iz postupka.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije, Јadranka Kosor i Borut Pahor, 4. novembra 2009. u Štokholmu.

Njime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.

Arbitražni sud čini pet sudija - po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničkim dogovorom s popisa Evropske komisije.