latinica  ћирилица
24/07/2015 |  19:13 | Autor: SRNA

Ruski stav odgovor na pokušaje Zapada da revidira Dejton (VIDEO)

Stav ruskog Ministarstva spoljnih poslova o referendumu u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH odgovor je na intenzivirane pokušaje Zapada da revidira Dejtonski sporazum, rekao je Nikita Bondarev iz Ruskog instituta za strateška istraživanja.

On je istakao da je oprezna podrška zvanične Moskve referendumu Republike Srpske posljedica sve uočljivijih nastojanja Zapada da uništi dejtonsku BiH.

- Stav ruskog Ministarstva spoljnih poslova je oprezna podrška inicijativi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Situacija u BiH je ponovo napeta, dokaz tome je isplanirani napad na srpskog premijera tokom komemoracije u Srebrenici, rekao je Bondarev za "Sputnjik".

U trenutnim geopolitičkim okolnostima, kaže Bondarev, Zapadu ne odgovara dejtonska BiH.

- Zato on radi na eskalaciji konflikta između Srba i muslimana. Zato Dodik djeluje proaktivno, ne čekajući nerede i `majdane` u Republici Srpskoj, kaže Bondarev.

Ruski istoričar naglašava da se Rusija uporno zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma koji nije idealan, ali makar obezbjeđuje krhki mir ili barem status kvo.

- Pošto Zapad preduzima sve da uništi dejtonsku BiH, Moskva bi trebalo da se odluči koga ona podržava u novonastalim okolnostima. Јasno je da će Moskva podržati Banjaluku, a ne Sarajevo, rekao je Bondarev.

Portparol ruskog MIP-a Aleksandar Bikantov rekao je ranije da je Republika Srpska bila prinuđena da donese odluku o referendumu o povjerenju pravosudnom sistemu BiH, jer kršenja legitimnih prava Srba nisu nailazila na odgovarajuće reagovanje tog pravosuđa.

- Postoji pristrasnost, neobjektivnost prema jednom od konstitutivnih naroda – Srbima. Kršenje njihovih legitimnih prava ne nailazi na potrebna reagovanja pravosudnih organa na zajedničkom nivou, rekao je Bikantov.

Zbog toga je, naveo je on, Republika Srpska prinuđena da pribjegne demokratskim instrumentima koje ima na raspolaganju, s ciljem da obezbijedi ostvarenje svojih legitimnih interesa, objavljeno je na sajtu ruskog MIP-a.