latinica  ћирилица
24/07/2015 |  20:06 | Autor: TANЈUG

Medvedev: Ukrajina da ne doživi sudbinu Јugoslavije

Ukrajinsku krizu mogu da riješe samo Ukrajinci i od njih zavisi da li će tu zemlju zadesiti tužna sudbina Јugoslavije, izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev.
Dmitrij Medvedev - Foto: Beta/AP
Dmitrij MedvedevFoto: Beta/AP

On je ocijenio da je ukrajinska kriza iskonstruisana, a da su za to odgovorni bivši i sadašnji lideri Ukrajine - bivši zato što nisu uspostavili red i poredak, a drugi zato što su dozvolili izbijanje građanskog rata.

Osim toga, dodaje Medvedev, ukrajinsku krizu mogu da riješe samo Ukrajinci u Ukrajini, ni Rusija, ni Evropska unija, ni SAD.

Opstanak Ukrajine, kako je istakao, zavisi od mudrosti, strpljenja, takta i spremnosti da se postigne kompromis u pregovorima između svih donosilaca odluka u Ukrajini - kako vlasti u Kijevu, tako i političkih snaga na jugoistoku zemlje.

"Samo tada će u Ukrajinu doći mir. Vjerovatno je to i najvažnije, jer ako ne bude tako, bićemo svjedoci jednog vrlo žalosnog procesa. On je već sada žalostan, ali bi mogao da poprimi veoma dramatične razmjere", upozorava Medvedev.

U tom kontekstu on je pomenuo bivšu Јugoslaviju navodeći da većina mladih Rusa danas teško da zna da je na mapi Evrope nekad postojala takva zemlja.

"Bio je to težak, bolan i nažalost, nimalo miroljubiv proces", rekao je Medvedev u intervjuu slovenačkoj radio-televiziji uoči posjete Ljubljani.