latinica  ћирилица
25/07/2015 |  13:24 | Autor: TANЈUG

Vlada Srbije usvojila Prijedlog zakona o broju zaposlenih u javnom sektoru

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Vlada Srbije - sjednica - Foto: RTRS
Vlada Srbije - sjednicaFoto: RTRS


Primjena ovog zakona će, kako se očekuje, obezbijediti reformu javnog sektora, poboljšati efikasnost javne uprave i doprinijeti finansijskoj konsolidaciji Srbije.

Planirano je da smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru u naredne tri godine umanji rashode na zarade zaposlenih sa sadašnjih 11, 8 odsto, na osam odsto BDP godišnje.

Vlada je usvojila i Prijedlog zakona o udžbenicima, čijom primjenom će biti poboljšan kvalitet i dostupnost udžbenika svakom učeniku, osigurana potpuna transparentnost postupka odobravanja i izbora udžbenika, kao i način određivanja cijene udžbenika kojim će se zaštititi porodični budžeti.

Vlada Srbije usvojila je i Prijedlog zakona o izmjena i dopunama Zakona o javnim nabavkama, kojim se podiže efikasnost i ekonomičnost postupka javnih nabavki, kao i intenzitet konkurencije, navedeno je u saopštenju.