latinica  ћирилица
25/07/2015 |  16:48 | Autor: TANЈUG

Medvedev: Prekrajanje istorije, preduslov za međunarodne konflikte

Pokušaji prekrajanja istorije, koje koriste neke države da uređuju međunarodne odnose, mogu da dovedu do konflikta među državama, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev uoči posjete Ljubljani.
Dmitrij Medvedev - Foto: Beta/AP
Dmitrij MedvedevFoto: Beta/AP

"Manipulacijom istorijskog sjećanja, neki pokušavaju da uređuju međunarodne odnose", rekao je Medvedev u intervjuu za ljubljansko "Delo" i dodao da to "stvara preduslove za nacionalne i međudržavne konflikte".

Medvedev je istakao da su "pokušaji ponovnog pisanja istorije, uključujući Drugi svjetski rat, sve češći". "To posebno pokazuje nekoliko evropskih zemalja koje odobravaju otvorenu propagandu nacističkih ideja, gdje se radikalni nacionalisti osjećaju slobodno i gdje ljudi u SS uniformama marširaju ulicama", kazao je Medvedev.

On je istakao da takvo ponašanje "ne samo da vrijeđa sjećanje na milione žrtava nacizma, već predstavlja prijetnju po suštinske principe demokratije i ljudskih prava". "Rusija smatra da je veoma važno zajednički se suprotstaviti pokušajima falsifikovanja istorije", naveo je Medvedev, a prenio Tas s.

Ruski premijer je podsjetio da je Rusija podnijela rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila 18. decembra 2014. "Ovo se dogodilo uprkos otporu nekoliko država koje su pokušale da koriste prevagu i podriju usvajanje rezolucije. SAD, Kanada, Ukrajina i Palau glasali su protiv", naveo je Medvedev.

Ruski premijer je rekao da se sa "Rusijom ne može razgovarati s pozicije moći ili ucjena" i da to "dokazuje čitava ruska istorija", izvijestila je "Ruskaja Gazeta".

On je, takođe, rekao da je prisajedinjenje Krima Rusiji bilo u potpunosti u skladu sa demokratskim procedurama i normama međunarodnog prava.

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji, Medvedev je okarakterisao kao kontraproduktivne. Medvedev je kazao da je Rusija otvorena za razgovore i zajedničku saradnju stručnjaka iz različitih država.

"Samo to vodi istorijskoj istini. Što manje moderne politike ima u istoriji, objektivnija i istinitija naša prošlost će biti u knjigama koje naša djeca čitaju", zaključio je Medvedev.

Premijer Ruske federacije stiže večeras u zvaničnu posjetu Sloveniji tokom koje će u nedjelju prisustvovati svečanosti kod Ruske kapelice na planinskom prelazu Vršic, u Јulijskim alpima, gdje su poginuli ruski ratni zarobljenici tokom Drugog svjetskog rata.

Ruski premijer će se sastati sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom i premijerom Mirom Cerarom. Medvedev će tokom dvodnevne posjete razgovarati o biletrelnoj pollitičkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj, naučnoj tehnološkoj i humanitarnoj saradnji i potpisaće, kako je najavljeno, nekoliko međudržavnih sporazuma.