latinica  ћирилица
25/07/2015 |  17:20 | Autor: TANЈUG

Saudijska koalicija proglasila petodnevno primirje u Јemenu (VIDEO)

Koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom, koje od marta bombarduju položaje šiitskih pobunjenika u Јemenu, proglasile su jednostrano petodnevno primirje od ponedjeljka, u cilju dostavljanja humanitarne pomoći, izvjestili su saudijski mediji.
Žrtve napada u Taizu - Foto: Screenshot
Žrtve napada u TaizuFoto: Screenshot

U međuvremenu, bilans žrtava današnjeg vazdušnog udara koalicionih snaga u gradu Tazu u centralnom dijelu Јemena, popeo se na 80, do je najmanje 150 ljudi ranjeno, rekli su lokalni medicinski izvori, prenio je Rojters.

Prekid vatre stupiće na snagu od nedjelje u ponoć, navodi se u saopštenju koalicije, koja zadržava pravo da odgovori na "vojnu aktivnost ili kretanje" pobunjenika.

Odluka o prekidu vatre, donesena je na zahtjev jemenskog predsjednika Abd Rabua Mansura Hadija, koji je, kao i veći dio njegove vlade, utočište potražio u saudijskoj prestonici Rijadu, javila je SPA.

Hadi, čije su pristalice uspjele da povrate kontrolu nad većim dijelom južne luke Јemen od Huta nakon četiri mjeseca borbi, tražio je primirje radi distribuiranja "maksimalne količine humanitarne i medicinske pomoći".

Dva prethodna prekida vatre, u čijem su posredovanju učestvovale Ujedinjene nacije, nisu se održala, naveo je AFP.