latinica  ћирилица
25/07/2015 |  18:00 | Autor: B92

Finale Mundijala 2022. u gradu koji još uvijek ne postoji

Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022. godine u Kataru biće posebno iz mnogo razloga, a njegov izbor sa sobom je nosio mnogo kontroverzi.
Katar potvrdio SP 2012. - Foto: ilustracija
Katar potvrdio SP 2012.Foto: ilustracija

Naime, mjesecima se već spekuliše da su čelnici FIFA podmićivani kako bi glasali za domaćinstvo Katara, a korupcionaški skandal u Svjetskoj kući fudbala (FIFA) pojačao je namjere mnogih da krenu u borbu protiv Mundijala u ovoj državi.

Takođe, osim onih sa finansijskog aspekta, organizacija najvećeg turnira na svijetu pogođena je i drugim velikim problemima.

Ekstremno visoke temperature u Kataru tokom ljeta, kada se obično organizuje Svjetsko prvenstvo, dovele su do toga da se razmišlja i o promjeni termina, pa nije nerealno da za sedam godina najbolji fudbal gledamo na zimu.

Međutim, ono što je vjerovatno najfascinantnija činjenica u vezi sa SP u Kataru jeste da grad Lusail, u kojem će biti odigrano finale, još uvijek ne postoji. Lusail tek treba da bude izgrađen i biće smješten na obali, na sjevernom dijelu regije Al Dajen. Prostiraće se na 35 kilometara kvadratnih i pružiće dom za oko 260.000 ljudi.

Centralni objekat ovog grada biće "Lusail Ajkonik stadion" koji će imati kapacitet od 86.250. Ovaj stadion biće domaćin otvaranja i finalnog meča Svjetskog prvestva 2022. godine.

" 'Lusail Ajkonik' stadion predstavljaće savršeni objekat za otvaranje i finale Svjetskog prvenstva. Stadion će inspirisati novu generaciju regionalnih i međunarodnih objekata u koje će biti ugrađena tehnologija za hlađenje koja ne šteti okolini i prirodi. Ona će obezbijediti idealne uslove za igrače, ali i gledaoce. Dizajn stadiona navijačima obezbjeđuje optimalnu vidljivost na terenu, kao i udobna sjedišta. Njegova ljepota i ambicija reprezentuju ponos i entuzijazam koje smo pokazali nadmećući se do sada, što ćemo nastaviti da radimo do dana kada će FIFA nagraditi Svjetsko prvenstvo 2022. godinu u Kataru, ali i poslije toga", rekao je šeik Mohamed bin Hamad Kalifa Al Tani, predsjednik organizacionog odbora SP u Kataru.

Poslije Mundijala biće korišćen za organizaciju mnogih sportskih manifestacija.