latinica  ћирилица
25/07/2015 |  18:43 | Autor: TANЈUG

Protesti protiv turske intervencije u Iraku i Siriji

Turska policija danas je upotrijebila vodeni top i suzavac kako bi rastjerala oko 1.000 demonstranata koji su se okupili u prestonici Ankari kako bi protestovali zbog vojnih udara Turske u Siriji i na sjeveru Iraka, izvjestio je Rojters.
Protesti protiv turske intervencije (photo: Twitter @HDNER) -
Protesti protiv turske intervencije (photo: Twitter @HDNER)

Turske vlasti su ranije saopštile da neće dozvoliti da planirani marš mira bude održan u Istanbulu u nedjelju, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbjednost i remećenje saobraćaja.

U petak, istog dana kada je Turska po prvi put bombardovala položaje Islamske države u Siriji, turski avioni su, takođe, gađali položaje Radničke partije Kurdistana (PKK) u Iraku.

PKK: Uslovi za primirje sa Turskom više nisu na snazi

Kurdski pobunjenici su saopštili danas da uslovi za očuvanje primirja sa Turskom više nisu na snazi, nakon što su turski ratni avioni bombardovali njihovo uporište na sjeveru Iraka.

"Uslovi sa očuvanje prekida vatre...su eliminisani", saopštile su Narodne odbrambene snage (HPG), vojno krilo Radničke partije Kurdistana.

U saopštenju se osuđuje "agresivni (čin) rata" koju je počinila Turska i najavljuje "otpor", prenio je AFP.

"Suočeni sa ovom agresijom, imamo pravo da se branimo i da pružimo otpor. Odbrana naše slobode i demokratije je dužnost koju imate pred sobom", navodi se u saopštenju HPG.

Vojno krilo PKK je bombardovanje meta na sjeveru Iraka okarakterisalo kao "najozbiljniju vojnu i političku grešku", turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i vladajuće partije.

Dvije strane su, do sada, uglavnom poštovale krhko primirje, uspostavljeno 2013, navela je francuska agencija.

Iz HPG je, u međuvremenu, saopšteno da je jedan od boraca PKK na sjeveru Iraka, Onder Aslan, poginuo u vazdušnim udarima, dok su trojica "gerilaca" ranjena.

Rukovodstvo iračkog Kurdistana osudilo je vazdušne udare Turske na položaje PKK u toj autonomnoj oblasti na sjeveru Iraka.

Predsjednik autonomne kurdske oblasti u Iraku Masud Barzani razgovarao je telefonom sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i "izrazio svoje nezadovoljstvo zbog opasnog nivoa koji je situacija dosegla", navodi se u saopštenju.

Barzani je rekao da je "mir jedini način za rješavanje problema i da su godine pregovora bolje od jednog sata rata", stoji u saopštenju.

Davutoglu je izjavio da je Barzani izrazio "solidarnost" sa operacijom, kada je sa njim razgovarao.

Protest Kurda u Parizu (photo: AP)

Više od 1.000 Kurda i Turaka iz redova ljevice prošetalo je ulicama Pariza u znak protesta zbog vazdušnih udara Turske na položaje kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka.