latinica  ћирилица
25/07/2015 |  19:31 | Autor: RTRS

Srbi iz Olova po završetku rata ostali bez ognjišta (VIDEO)

Prije rata u Olovu je živjelo oko 3.500 Srba, uglavnom po okolnim selima. Danas gotovo da ih i nema. Svoja ognjišta u ratu su odbranili, ali nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ovaj prostor pripao je Federaciji BiH. Sva sela potom su uništena.
Srbi iz Olova ponovo u rodnom mjestu - Foto: RTRS
Srbi iz Olova ponovo u rodnom mjestuFoto: RTRS

Ipak, Srbi u Olovu, rasijani po svijetu, danas na jednom mjestu - u porti Crkve posvećene usjekovanju glave Svetog Јovana Krstitelja.

Do kraja rata u olovskom selu Drecelj živjelo je 300 Srba u 120 domaćinstava. Po završetku rata ostali su bez ognjišta iako su ih junački branili. Јedan od njih je i Saša Nikolić. Danas su ostala samo sjećanja.

U Olovu danas samo nekoliko porodica uglavnom starijih koji nisu imali snage da napuste svoje ognjište. Zoran Mirković nije jedan od njih. Danas je, ipak, u rodnom kraju. Došao je čak iz Australije.

Srbi su na ovim prostorima vijekovima živjeli, gradili i ostavljali za buduća pokoljenja.

Vladika Hrizostom, episkop Zvorničko - tuzlanski, kaže da je veliki grijeh zaboraviti sve ono što su veliki ljudi ovog kraja gradili i čuvali toliko vijekova, a da to ova generacija srpskog naroda zaboravi.

Da se sve, ipak, prebrzo predaje zaboravu, dokaz je i ovaj kraj. Srbi su otišli prije 20 godina, a stiče se utisak kao da nikad nisu ni živjeli ovdje.