latinica  ћирилица
25/07/2015 |  20:02 | Autor: B92

Šojble planira da nametne evro-porez

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble želi da se određena sredstva njemačkih poreskih obveznika stave na raspolaganje jednom posebnom budžetu evro-zone.
Volfgang Šojble - Foto: AP
Volfgang ŠojbleFoto: AP

- U evrozoni se mora razmišljati o jednom sopstvenom porezu - rekao je poslanik Evropskog parlamenta Elmar Brok iz redova demohrišćana, kancelara Angele Merkel i dodao da bi se sredstvima iz sopstvenog budžeta evrozone mogle ''peglati'' konjunkturne slabosti.

''Fokus'' piše da Šojble, očito, u svojoj ladici ima planove o jednom takozvanom evro-porezu.

- Njemački novac bi tada mogao direktno da ''teče'' u Brisel - prenosi ''Fokus'' i navodi da u se u Briselu i Berlinu očito stvaraju planvi o sopstvenom budžetu evro-zone.

U novi budžet mogla bi da se slivaju sredstva od poreza na dodatu vrijednost i zarada i Njemačka je, kako prenose mediji, spremna da o tim pitanjima ozbiljno diskutuje.

I Evropska komisija smatra nužnim takva rješenja, tako da bi jedna radna grupa pod vođstvom bivšeg šefa italijanske vlade Marija Montija, trebalo na molbu predsjednika EU-komisije Žan - Kloda Јunkera da analizira mogućnost o prihodima za fiskalne kapacitete evro-zone, prenose mediji.