latinica  ћирилица
25/07/2015 |  20:54 | Autor: SRNA

Ponovo sukobi zbog imigranata u Njemačkoj

Dvije osobe povrijeđene su kada su se desničarski demonstranti, koji su protestovali zbog širenja izbjegličkih naselja u Frankfurtu na Odri, na istoku Njemačke, sukobili sa učesnicima kotraprotesta, saopštila je policija.

Noć ranije, tri osobe su povrijeđene, a jedna je uhapšena u Drezdenu, udaljenom 190 kilometara, kada se 180 pristalica desničarske partije NPD sukobilo sa protivnicima.

Njemačka mora da zbrine rekordan broj azilanata ove godine jer sve veći broj ljudi bježi od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku i Africi.

Očekuje se da će ove godine Njemačka primiti 450.000 zahtjeva za azil, što je više nego dvostruko u odnosu na 2014.godinu

Vlada je zabrinuta zbog rastuće netrpeljivosti prema imigrantima što je izazvalo demonstracije i nasilje prema izbjeglicama.

"Kao država, suočavamo se sa velikim prilivom izbjeglica. Veliki pritisak je na vlastima da obezbijede smještaj, a lokalne zajednice da smjeste đecu u obdaništa i škole", rekao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova u pokrajini Brandenburg, u kojoj se nalazi Frankfurt na Odri.

Ovog vikenda dobrovoljci različitih organizacija, uključujući Crveni krst, počeli su da postavljaju šatore za izbjeglice za koje se ne može naći smještaj u prihvatilištima zbog prebukiranosti.