latinica  ћирилица
26/07/2015 |  09:35 | Autor: TANЈUG

Fotije: Srbi u Hrvatskoj su građani drugog reda

Episkop dalmatinski Fotije rekao je da Srbi još nisu dobili svoje pravo mjesto u Hrvatskoj i da su "građani drugog reda koji nemaju pravo da obilježavaju mjesta svog stradanja i ispišu ga svojim pismom".
Episkop dalmatinski Potije - Foto: ilustracija
Episkop dalmatinski PotijeFoto: ilustracija

Fotije je u razgovoru za "Večernje novosti" rekao da o tome svjedoči činjenica da su Srbi pokušavali da obilježe mjesta svog stradanja tokom građanskog rata devedesetih, ali da to ide mnogo teško "jer su ti spomenici preko noći uništavani" i kao primjer pomenuo uništavanje spomenika postradalim u Golubiću kod Knina, koji je srušen iste noći kad je i podignut.

Episkop je rekao da će srpski patrijarh Irinej uoči Preobraženja doći u dvodnevnu posjetu Dalmatinskoj eparhiji, povodom obilježavanja velikog jubileja - 400 godina Bogoslovije manastira Krka.

"Planirano je da patrijarh 18. avgusta najprije posjeti našu Crkvu Svetog Ilije u Zadru, potom i rimokatioličku Crkvu Svete Stošije u kojoj se čuvaju mošti ranohrišćanske svetiteljke velikomučenice Anastasije. Tu će se sresti i sa nadbiskupom zadarskim Želimirom Puljićem, koji je, istovremeno i predsjednik Biskupske konferencije Hrvata", rekao je Fotije.

Na pitanje ima li najava da će obilježavanju 20 godina "Oluje" prisustvovati i neki Srbi u Hrvatskoj, Fotije je rekao da Srpska pravoslavna crkva u tome ne može da učestvuje, niti želi, niti joj je tu mjesto.

"Mi tamo ne bivamo, niti bismo bili. A Srbi koji namjeravaju, trebalo bi da znaju zašto to čine. Tokom 4. i 5. avgusta, mi širom eparhije dajemo pomjene i parastose za Srbe postradale tih dana i tokom rata. Molimo se za ljude koji su nevino stradali. Naše obilježavanje tog tragičnog događaja su molitva, pokajanje i vjera", rekao je episkop.

Fotije je rekao i da se u crkvi svakodnevno mole za povratak i trajni opstanak Srba u Dalmatinskoj eparhiji i u Hrvatskoj.

"Do rata devedesetih u Dalmaciji je živjelo oko 120.000 Srba, danas jedva četvrtina, većinom starijih", rekao je Fotije.

Prema njegovim riječima, najviše naroda iselilo se iz gradova, i tamo se najmanje vratilo.

"Njihovi stanovi su zauzeti, pa vrlo teško mogu da se u njih vrate. U unutrašnjosti Dalmacije, u selima, stanje je bolje. Čak i ako se nisu odlučili za konačan povratak, Srbi iz tih krajeva su barem kuće obnovili, a u njih uvijek neko može da se vrati", rekao je za "Novosti" episkom dalmatinski Fotije.