latinica  ћирилица
26/07/2015 |  10:21 | Autor: TANЈUG

Napadnut konvoj turske vojske, dvoje mrtvih

Dva turska vojnika su poginula, a četvorica ranjena u napadu automobila bombe na njihov konvoj na jugoistoku Turske gdje uglavnom žive Kurdi.
Turska vojska (AA photo) -
Turska vojska (AA photo)

Automobil bomba je eksplodirao dok su vojnici putovali prema okrugu Lice u pokrajini Sijarbakir, rekao je lokalni guverner i dodao da je pokrenuta operacija velikih razmjera da se pronađu počinioci.

Napad je uslijedio pošto je pobunjnička grupa Kurdistanske radničke partije (PKK) zaprijetila da više neće poštovati primirje, jer je Turska bombardovala njihove položaje u sjevernom Iraku, prenosi AFP.

Turska: Eksplozija automobila bombe   (Foto: Beta/AP)

PKK je u subotu saopštio da više nema uslova za poštovanje krhkog prekida vatre, koji se održava od 2013. godine, s obzirom na to da je Turska izvršila najteže bombardovanje na njihove položaje u sjevernom Iraku, od 2011. godine.

Ta partija decenijama vodi oružanu borbu za samoupravu na jugoistoku Turske, tokom koje je život izgubilo na desetine hiljada ljudi. Mirovni proces koji je započeo 2013. godine nije do sada donio konačni sporazum.

VAŠINGTON OSUĐUЈE NAPADE PKK-a U TURSKOЈ

Vašington je danas osudio nedavne napade kurdskih militanata u Turskoj, uz tvrdnju da turski napadi na položaje kurdskih pobunjenika nisu povezani sa sporazumom o intenziviranju borbe protiv "Islamske države".

"Vazdušni napadi na PKK i nedavni sporazum o pojačanoj saradnji SAD i Turske u borbi protiv `Islamske države` nisu povezani", objavio je na "Tviteru" Bret Mekgurk, zamjenik specijalnog izaslanika za koaliciju u borbi protiv "Islamske države".

Drugi zvaničnik Bijele kuće rekao je danas da Bijela kuća pozdravlja pojačane napore Turske u borbi protiv "Islamske države" i istakao da je Kurdistanska radnička partija "teroristička" organizacija.