latinica  ћирилица
26/07/2015 |  10:32 | Autor: RTS

Dačić pisao Banu: Kosovo ne može biti članica Uneska

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pisao je generalnom sekretaru UN Ban Kimunu povodom namjere Kosova da postane članica Uneska, saznaje RTS.
Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije (foto:  AP Photo/ Darko Vojinovic) -
Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije (foto: AP Photo/ Darko Vojinovic)

U pismu, u koje je RTS ima uvid, piše da Srbija nije promijenila svoju poziciju u odnosu na status Pokrajine, iako se suočava sa zahtjevima i nastojanjima Prištine da se uključi u rad međunarodnih organizacija izvan konteksta dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji.

To je za Srbiju neprihvatljivo, istakao je Dačić i kao posljednji takav primjer naveo nastojanja Kosova ka članstvu u Unesku.

"Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji SB UI 1244 (1999), pod upravom Ujedinjenih nacija, u kom kontekstu se ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, ne može se samim tim kvalifikovati ni za prijem u Unesko", naveo je Dačić.

Dodao je da bi u tom smislu svako drugačije postavljanje prema razmatranju pitanja članstva Kosova u Unesku predstavljalo ignorisanje, odnosno povredu pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbjednosti.