latinica  ћирилица
26/07/2015 |  15:45 | Autor: SRNA

Održana međunarodna regata za lica sa invaliditetom

Uplovljavanjem međusobno spojenih čamaca sa 146 učesnika na Rajsku plažu u Krasan Polju kod Bratunca završena je Treća međunarodna regata za osobe sa invaliditetom koja je jutros krenula iz Etno-sela Vrhpolje na Drini kod Ljubovije.
Regata lica sa invaliditetom "Drina nas spaja" - Foto: SRNA
Regata lica sa invaliditetom "Drina nas spaja"Foto: SRNA

Regata je održana pod motom "Drina nas spaja" u okviru Programa prekogranične saradnje Republike Srpske i Srbije, odnosno opština Bratunac i Ljubovija.

Učestvovale su osobe sa invalidetom iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Švedske - članovi Međunarodnog udruženja lica sa invaliditetom "Sve je moguće" čije je sjedište u Beogradu.

Predsjednik ovog udruženja Milada Lazić izjavila je da je ovo bilo fantastično druženje osoba sa invaliditetom iz više zemalja koje su plovile spojenim čamcima koritom Drine kroz živopisne pređele, a mnogi učesnici prvi put su se danas ukrcali u čamce i osjetili draži plovidbe, zamijenivši invalidska kolica spuštanjem čamcima niz rijeku.

"Želimo da pokažemo da invalidnost ne treba da bude prepreka za uključivanje u sve tokove društvenog života. Regata je prilika da to osobe sa invaliditetom praktično potvrde i pokažu spremnost da se bore i učestvuju u raznim manifestacijama i događajima bez obzira na hendikepiranost", rekla je Lazićeva.

Ona je dodala da u Udruženju svake godine podstiču lica sa invaliditetom da se uključe u sportske i rekreativne aktivnosti i tako poboljšaju kvalitet života.

"Ta naša misija daje rezultate i svake godine povećava se broj učesnika ove regate, ali i drugih sportskih takmičenja što doprinosi većem uključivanju naših članova u društveni život i olkšava im svakodnevicu", kaže Lazićeva.

Učesnici regate iz Beograda, Banjaluke, Tuzle, Zrenjanina i drugih gradova regiona, kao i oni iz Švedske, kažu da su zadovoljni učešćem u ovoj nezaboravnoj manifestaciji koja je jedinstven doživljaj u životima većine.

Oni su istakli da su pejzaži oko Drine predivni, te da se ljepoti ove rijeke žele ponovo vraćati.

Direktor bratunačke Turističke organizacije Miodrag Lončarević kaže da manifestacija ima za cilj i promociju turističke ponude i sadržaja koje rijeka Drina nudi posjetiocima, odnosno turistima, a to su ribolov, kupanje, jedrenje, plovidba, kao i sportski i rekreativni sadržaji na Rajskoj plaži kod Bratunca.

Tu je i smještaj u etno-kućama i gastro ponuda tradicionalnih jela u Etno- selu Vrhpolje.

On je podsjetio da su juče održani takmičenja u veslanju na Drini i druge rekreativne i zabavne aktivnosti, te druženje za invalidna lica koja danas učestvuju na regati.

"Cilj ove manifestacije je rekreacija, druženje, socijalizacija invalidnih lica, kao i njihova fizička aktivnost i uključivanje u sportska takmičenja, ali i promocija turističkih potencijala rijeke Drine i prekogranična saradnja i u ostalim oblastima kao što su privreda, kultura, sport, nauka i druge", istakao je Lončarević.

Nakon regate priređen je zajednički ručak za sve učesnike ove manifestacije, te zabavni program.

Organizatori manifestacije su Udruženje osoba sa invaliditetom "Sve je moguće", opštine Ljubovija i Bratunac i njihove turističke organizacije, te ljubovijski Rafting klub "Drinska regata" i bratunački Eko-rafting klub "Rajska plaža".