latinica  ћирилица
26/07/2015 |  15:58 | Autor: SRNA

Putin: Ratna mornarica - ponos Rusije (VIDEO)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas, povodom Dana ruske Ratne mornarice, da ovaj vojni rod garantuje odbranu zemlje i štiti njene nacionalne interese, te naglasio da status velike pomorske sile predstavlja i veliku odgovornost za Rusiju.
Vladimir Putin (foto: © Sputnik/ Mihail Klimentjev) -
Vladimir Putin (foto: © Sputnik/ Mihail Klimentjev)

"Naša otadžbina se, zahvaljujući hrabrosti mornara i talentu brodograditelja, smjelosti poznatih istraživača, pionira i pomorskih komandanata, učvrstila kao velika pomorska sila. Za nas je taj status velika odgovornost pred istorijom, pred našim precima koji su donijeli pomorsku slavu Rusiji i naravno pred budućim generacijama kojima treba da predamo savremenu i jaku ratnu flotu", naveo je Putin.

Putin je na svečanosti u gradu Baltisk u Kalinjingradu istakao da se Ratna mornarica sa pravom smatra ponosom Rusije i da su svi koji služe u floti beskrajno odani službi i otadžbini.

"Osjećaj patriotizma je za vojne mornare svetinja. On se prenosi sa koljena na koljeno kao najviša moralna vrijednost", naglasio je šef ruske države, prenio je "Sputnjik".

On je rekao da je posljednjih godina urađeno mnogo, da je flota ojačana novim vojnim i logističkim brodovima, zaranjaju nove strateške podmornice, razvija se pomorska avijacija i glavne baze flote.

Putin je danas položio vijence na spomenik caru Petru Velikom /1672-1725/, koji je osnivač ruske Ratne mornarice. Vladao je od 1682. godine do smrti.

Putin: Nova pomorska doktrina čuva nacionalne interese

Ključni cilj nove pomorske doktrine je da se obezbijedi sveobuhvatna, dosljedna i efikasna pomorska politika države usmjerena na zaštitu nacionalnih interesa Rusije, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Zamjenik premijera Dmitrij Rogozin je rekao da je unošenje izmjena u pomorsku doktrinu uslovljeno izmjenama političke situacije u svijetu, a poseban akcenat je stavljen na atlantski i arktički pravac, naveo je Sputnjik.

"Razlog za donošenje nove doktrine su promjene međunarodne političke situacije i objektivno jačanje Rusije kao velike pomorske sile", dodao je Rogozin.

U razgovoru sa najvišim vojnim zvaničnicima posvećenom novoj pomorskoj doktrini države, koji je održan na fregati "Admiral Gorškov", Putin je rekao da je riječ o "događaju koji predstavlja kamen temeljac za budućnost mornarice i razvoj brodogradnje".

"Mornarica i ministarstvo odbrane saopštavaju šta je potrebno za dugoročnu perspektivu, a industrijski sektor mora da primjeni te zadatke, prilagodi se novim zadacima", istakao je Putin, objavljeno je na veb sajtu Kremlja, prenio je TAS S.

Ruski predsjednik je naveo da pomorska doktrina po prvi put sadrži isključivo socijalne odredbe, kao što je pomorska medicina i mjere za jačanje zdravlja moreplovaca.

Među učesnicima sastanka bili su zamjenik premijera Rogozin, ministar odbrane Sergej Šojgu, komandant mornarice Viktor Čirkov i komandant snaga Zapadnog vojnog okruga Rusije Anatolij Sidorov.