latinica  ћирилица
26/07/2015 |  16:03 | Autor: SRNA

Čelinac: Dan opštine i krsna slava

Svetom liturgijom u Hramu Svetog arhangela Gavrila i polaganjem vijenaca u spomen-kapeli u porti, danas je obilježen Dan opštine Čelinac i krsna slava - Sabor Svetog arhangela Gavrila.
Dan opštine i krsna slava Čelinca - Foto: SRNA
Dan opštine i krsna slava ČelincaFoto: SRNA

U prisustvu velikog broja vjernika, protojerej Radivoje Vujanić i protojerej stavrofor Zdravko Tepić služili su svetu liturgiju, nakon čega su položeni vijenci za 220 palih boraca čelinačke opštine.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Dalibor Vujičić istakao je da su pali borci u stvaranje Republike Srpske ugradili ono najvrednije što imaju, svoje živote.

"Republika Srpska je svetinja i nju moramo čuvati. U odbrambeno-otadžbinskom ratu smo bili jedinstveni i složni, a tu slogu moramo pokazati i u današnjim vremenima", rekao je Vujičić.

Vijence u spomen-kapeli su položili predstavnici opštine, boračke organizacije i bratskih opština Trstenik i Majdanpek.

Načelnik opštine Momčilo Zeljković čestitao je svim građanima Dan opštine i krsnu slavu, ističući pri tom ogromne napore koje su Čelinčani uložili da saniraju oštećenja nastala tokom majskih i avgustovskih poplava prošle godine.

"Šteta od poplava na području opštine Čelinac procijenjena je na 18 miliona maraka, što predstavlja tri i po budžeta naše opštine. Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske i međunarodnih organizacija uspjeli smo da vratimo život u normalne tokove", rekao je Zeljković.

On je istakao da je opštinska uprava, uprkos problemima sa budžetom, i u protekloj godini radila na putnoj infrastrukturi, vodosnabdijevanju, zdravstvu, privredi, školstvu i kulturi.

"U toku je ralizacija projekta regulacije korita rijeke Vrbanje u zoni grada, a najznačajnija investicija u narednoj godini je izgradnja centralnog gradskog mosta ukupne dužine 48 metara sa tri kolovozne trake", rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, to će biti objekat koji će obezbijediti propusnu moć od 1.400 metara kubnih u sekundi i znatno će smanjiti mogućnost novih eventualnih poplava.

U okviru obilježavanja Dana opštine Čelinac i krsne slave večeras će u Hotelu "Turist" biti održana svečana akademija i osveštanje slavskog kolača i žita.