latinica  ћирилица
26/07/2015 |  16:49 | Autor: RTRS

Ribnik: U Donjem Ratkovu u upotrebi nova dionica puta (VIDEO)

U Donjem Ratkovu, u opštini Ribnik, svečano je otvoren put koji spaja 15-ak zaselaka ove opštine. Otvaranju je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.
Ribnik - put - Foto: RTRS
Ribnik - putFoto: RTRS

Kroz ovakve projekte, Srpska i u vrijeme globalne krize pokazuje da je spremna da ulaže u razvoj ruralnih krajeva, poručio je predsjednik Milorad Dodik. Ovu investiciju u Ribniku, vrijednu 450.000 maraka, finansirala je Vlada Srpske. 

Na mjestu gdje su mještani od sela do sela prelazili preko kamenja i blata i gdje donedavno nije bilo ni makadama, danas je asfaltirani put.Mještani Salakovca, Topalovića, Đukića i ostalih zaselaka kažu da je asfaltiranje ovog puta od neprocjenjive važnosti za njihov opstanak u ovim predjelima.

To što kroz njihovo selo sada vodi asfaltni put, mještani okolnih zaselaka smatraju istorijskim trenutkom. Oni koji su prije 20 godina iz Ratkova pobjegli trbuhom za kruhom, sada razmišljaju o povratku. U predjelu gdje je osnovna djelatnost stočarstvo i poljoprivreda, stanovnici Ratkova očekuju pomoć zajednice i kroz mikroprojekte kako bi osigurali svoj opstanak.

Milorad Salak koji živi u Apatinu, kaže da je gradnjom ovog puta prvi uslov za njegov povratak ispunjen.

Dionica puta kroz Donje Ratkovo vrijedna je 450.000 maraka i u cijelosti je finansirala Vlada Republike Srpske.

Predsjednik Dodik kaže da je "nama stalo da ovdje u srcu Manjače, u opštini Ribnik, pokažemo da ovde ima uslova da se živi".

"I zato smo na inicijativu opštine i odbora reagovli tako što smo podržali izgradnju ovog puta. Republika Srpska i u teškim uslovima globalne krize nađe način da bude uz svoj narod", istakao je Dodik.

Za malu nerazvijenu opštinu kao što je Ribnik, ovo je veoma važan infrastrukturni projekat.

Načelnik opštine Ribnik Goran Savić ističe da je opština i u proteklom periodu imala značajnu pomoć Vlade Srpske.

U Donjem Ratkovu služen je parastos za 21 poginulog borca i osveštan je krst i temelj za izgradnju crkve Ognjene Marije. Realizacija bi trebalo da počne za nekoliko dana, a očekuje se da hram bude završen u narednih godinu i po.