latinica  ћирилица
26/07/2015 |  16:55 | Autor: RTRS

Šesti "Gastro susreti" u Pelagićevu (VIDEO)

Na Šestim "Gastro-susretima" u Pelagićevu, učestvovalo je tridesetak izlagača iz Posavine, sa Ozrena i okoline Banjaluke.
Gastro susreti - Foto: RTRS
Gastro susretiFoto: RTRS

Ovi, i ostali gastro-susreti, mogu poslužiti kao dobra osnova za promociju seoskog turizma u RS, koji će, u narednom periodu, sigurno, imati podršku resornog ministarstva i Vlade RS, poručeno je iz Pelagićevua

Smilja Đurić presrećna je, kaže, što u staroj nošnji Ozrena može da zasvira na frulu u Pelagićevu, i da posjetioce podsjeti ne samo na domaća, već i stara jela, kojih je sve manje na našoj trpezi. Tu su uštipci od crnog brašna, pite, rakija orahovača, sok od koprive...

Radoznali posjetioci došli su iz Brčkog, Bijeljine, Petrova da se uvjere u šarolikost tradicionalnih jela, karakterističnih za Posavinu, Ozren i dio Krajine.

Susreti priređivača stare hrane već su tradicija u Pelagićevu. Cilj je, kažu, omasovljavanje manifestacije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je rekao da je namjera Vlade i opštine Pelagićevo da na ovoj manifestaciji okupi što veći broj privrednika.

"To treba da bude doprinos ukupnom razvoju ovog područja. Naravno, Posavina ima i drugih prednosti koje će Vlada Srpske i dalje podržavati i na njima praviti još bolje rezultate", dodao je Đokić.

On je istakao da Vlada Srpske podržava i druge razvojne uspjehe koje ostvaruje opštinska administracija u Pelagićevu na čelu sa načelnikom Simom Stakićem.

Otvaranju "Gastro susreta" prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović i ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković.

Na ovoj manifestaciji, koja je organizovana u okviru obilježavanja "Ilindanskih svečanosti", učestvuje oko 30 izlagača, a izložena su tradicionalna jela sa područja Posavine.