latinica  ћирилица
26/07/2015 |  16:59 | Autor: RTRS

U nevesinjskom selu Odžak osveštan hram Svetih Kirila i Metodija (VIDEO)

U nevesinjskom selu Odžak danas je osveštana novoizgrađena crkva posvećena Svetim Kirilu i Metodiju. Izgradnja je trajala pet godina, a finansirana je uglavnom donacijama vjernika iz ovog kraja i cijele Hercegovine.
Nevesinje - Osveštan hram u Odžaku - Foto: RTRS
Nevesinje - Osveštan hram u OdžakuFoto: RTRS

Novoizgrađeni hram je osveštao episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije uz sasluženje sveštenstva i prisustvo mnogih vjernika. 

Crkva u Odžaku je novo duhovno središte za ovo selo ali i okolna, te za Hercegovce koji žive daleko od zavičaja. Za mještane je posebno značajna, jer je nakon više vjekova, izgrađena na mjestu na kojem je po predanju postojao manastir.

Inicijativu za izgradnju pokrenuli su domaćini iz Odžaka želeći da podstaknu razvoj sela, ali i Nevesinja. Podršku i finansijsku pomoć pružili su im loklana uprava, Vlada Republike Srpske, privrednici iz Hercegovine, a najviše vjernici sa svih strana svijeta.

Crkva je građena po uzoru na solunsku Rotondu iz četvrtog vijeka, po projektu arhitekte Ranka Okuke. U kompleksu je izgrađen zvonik s kamenim krstom, visok 24 metra. Planirano je dodatno uređenje pomoćnih objekata, jer će se raditi na razvoju vjerskog turizma, promociji ljepote netaknute prirode gdje je smještena ova specifina građevina.