latinica  ћирилица
26/07/2015 |  20:38 | Autor: SRNA

Ugljevik: Obilježene 74 godine od ustanka protiv fašizma

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog rata u Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas su obilježene 74 godine od dizanja ustanka protiv fašizma.
Ugljevik - Dan ustanka protiv fašizma - Foto: SRNA
Ugljevik - Dan ustanka protiv fašizmaFoto: SRNA

U kosturnici ovog Spomen-parka iz Drugog svjetskog rata nalaze se posmrtni ostaci 567 palih boraca, a na mermernim pločama upisana su imena 3.278 palih boraca i žrtava iz NOR-a.

Cvijeće su položile delegecije Saveza udruženja boraca NOR-a iz Ugljevika i Bijeljine, kao i gosti iz Vojvodine, delegacije SUBNOR-a iz Rume, Šida, Beočina, Nove Pazove, Surčina i Adaševaca, te predstavnici Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić rekao je da ne smiju biti zaboravljene žrtve fašizma, zla koje je prijetilo da uništi sve vrijednosti civilizacije, te da se antifašizam mora čuvati i njegovati kroz generacije.

Predsjednik SUBNOR-a Vojvodine Savo Rašić podsjetio je na zajedničku herojsku borbu Sremaca i naroda u istočnoj BiH tokom Drugog svjetskog rata, u čiju je slavu i podignuto Spomen-obilježje u Donjoj Trnovi.

- Žrtve u borbi protiv fašizma nisu bile uzaludne i njihovi potomci s ponosom nastavljaju da njeguju tradiciju narodno-oslobodilačke borbe - rekao je Rašić.