latinica  ћирилица
26/07/2015 |  21:16 | Autor: TANЈUG

Turski lovci ponovo bombardovali položaje PKK u Iraku (VIDEO)

Turski borbeni avioni ponovo su večeras bombardovali položaje kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka, izvjestila je turska državna televizija TRT.
Turska avijacija (photo: Twitter @BBCWorld) -
Turska avijacija (photo: Twitter @BBCWorld)

Lovci F-16 poleteli su iz vazduhoplovne baze Dijarbakir na jugoistoku Turske kako bi gađali položaje pripadnika zabranjene militantne Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka, prenijela je agencija AP.

Prvi talas vazdušnih udara protiv PKK su turske snage izvele u petak, nakon čega je ta stranka saopštila da je primirje sklopljeno sa Ankarom izgubilo sav smisao.

"Primirje više nema nikakvog smisla nakon ovih intenzivnih vazdušnih udara od strane okupatorske turske vojske", navodi se u saopštenju PKK.

Nešto ranije danas NATO je saopštio da će se na zahtjev Turske ambasadori svih 28 NATO saveznika sastati 28. jula da bi održali konsultacije o situaciji u Turskoj.

PKK decenijama vodi oružanu borbu za samoupravu na jugoistoku Turske, tokom koje je život izgubilo na desetine hiljada ljudi. Mirovni proces koji je započeo 2013. godine nije do sada donio konačni sporazum.

Turska je pokrenula dvostruku antiterorističku prekograničnu ofanzivu protiv džihadista Islamske države i militanata PKK, poslije talasa nasilja u zemlji, tako što je bombardovala njihove položaje i gađala ih artiljerijom.