latinica  ћирилица
27/07/2015 |  09:02 | Autor: SRNA

Mijar: Krim je oduvijek dio Rusije

Krim je uvijek bio dio ruske teritorije, čak i kad su to poluostrvo osvojile snage Otomanskog carstva, a nevoljnost Evrope da prizna tu činjenicu je put koji ne vodi nigdje, rekao je poslanik francuskog parlamenta Žak Mijar.
Francuski poslanici na Krimu (© Taras Litvinenko, RIA Novosti) -
Francuski poslanici na Krimu (© Taras Litvinenko, RIA Novosti)

Mijar je nešto ranije boravio u posjeti Krimu sa grupom poslanika iz francuskog parlamenta.

Poslanik je, gostujući u programu francuske televizijske stanice "Frans 24", voditeljku zamolio da u razgovoru o Krimu ne koristi termin "aneksija".

"To je vrsta povratka prirodnom toku istorije jer je Krim uvijek bio dio Rusije. Mislim da se moramo suočiti sa realnošću. Nema gore greške u inostranoj politici, nego negirati realnost. Vrijeme je da se trgnemo iz stanja obmane i da se suočimo sa realnošću", naglasio je Mijar.

Prema njegovim riječima, sankcije protiv Rusije su put koji ne vodi nigdje i treba ih ukinuti.

"Sankcije Evrope i Francuske protiv Rusije ostavile su trag i na našoj poljoprivredi i potpuno su glupe. Moramo promijeniti smjer, ne smijemo slijediti SAD i moramo misliti na to da je Vašingtonu trebalo 30 godina da pokrene proces ukidanja sankcija", naveo je Mijar.

On je pozvao francusku Vladu da odustane od sankcije, možda i jednostrano, pošto nisu u skladu sa interesima Pariza.

"Ukoliko se oslonimo na diplomatiju EU, trebaće godine da se sankcije ukinu, a to nije u našem interesu. Krim je ruski, pa šta? Kakav to problem može predstavljati francuskim interesima i bezbjednosti? Moramo voditi nezavisnu spoljnu politiku, braniti samo francuske i ničije druge interese, pomiriti se sa realnošću i ne negirati je", zaključio je Mijar.