latinica  ћирилица
27/07/2015 |  09:04 | Autor: SRNA

Miščević: Prijem Kosova u Unesko bi nanio štetu toj organizaciji

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević upozorila je da bi prijem samoproglašenog Kosova u Unesko bio presedan koji bi nanio štetu daljem funkcionisanju te organizacije, koja je za Srbiju važna zbog zaštite njene kulturne baštine.
UNESKO - Foto: arhiv
UNESKOFoto: arhiv

Miščevićeva je istakla da u međunarodnim organizacijama ima, nažalost, mnogo politike i da se mora razgovarati sa Uneskom i objasniti koliko bi takav presedan nanio štete Unesku.

- Ono što Srbija može da uradi jeste snažna diplomatska aktivnost, razgovor i objašnjavanje u Unesku koliko bi takav presedan naneo štete daljem funkcionisanju same organizacije, rekla je Miščevićeva za Radio-televiziju Srbije povodom zahtjeva Kosova za članstvo u Unesko.

Ona je dodala da ima nekoliko scenarija koji su u opticaju, ali da neće biti jednostavno i lako donijeti odluku o eventualnom članstvu Kosova u Unesku i da će se o tome vjerovatno duže vrijeme razgovorati.

Miščevićeva je dodala da mnogo zavisi od stava i razumijevanja država koje bi trebalo da donesu odluku, te da u toj organizaciji ima mnogo politike, ali politike koja je usmjerena na razumijevanje potrebe zaštite kulturne baštine.

- Šta god da se desi, takva odluka neće biti jednostavno donesena, navela je Miščevićeva.

Ona je napomenula da je Srbija kao članica Uneska već protestovala, navodeći da međunarodne organizacije ne smiju da se bave statusnim pitanjima, i dodala da države, koje nisu članice UN, teško mogu da postanu članice te organizacije.

Miščevićeva je navela da se na Kosovu nalazi kulturna baština koja nije mala i koja nije samo srpska, nego civilizacijska tekovina, i da se time mora baviti i Unesko.