latinica  ћирилица
27/07/2015 |  10:36 | Autor: TANЈUG

Policija spriječila slanje pamfleta u Sjevernu Koreju

Јužnokorejska policija danas je spriječila nekoliko desetina aktivista da pošalju oko 30.000 propagandnih pamfleta na teritoriju Sjeverne Koreje nakon što ih je ta država upozorila da će se suočiti sa posljedicama ukoliko se slanje pamfleta nastavi.
Јužna i Sjevrena Koreja (foto: stratfor.com) -
Јužna i Sjevrena Koreja (foto: stratfor.com)

U pamfletima, prikačenim za balone punjene helijumom, kritikuje se vladajuća sjevernokorejska dinastija Kim, prenosi AFP.

Nedaleko od granice dvije zemlje, stotine policajaca spriječilo je aktiviste da pošalju pamflete i primoralo organizatore da obustave akciju.

"Govorili su da je opasno. Nismo saglasni sa tim stavom, ali nismo željeli da im se fizički suprotstavimo", rekao je glavni organizator slanja pamfleta Koi Vu Von.

On je dodao da će krajem nedjelje ponovo pokušati da pošalju pamflete, ali nije želio da otkrije lokaciju sa koje planiraju da to urade.

Konzervativni aktivisti već godinama šalju pamflete preko granice zbog čega se suočavaju sa kritikama Pjongjanga, koji prijeti osvetom. Tako je prošle godine došlo do kratke razmjene vatre na granici između dvije zemlje nakon što je iz Sjeverne Koreje gađan balon sa propagandnim materijalom.

Sjeverna Koreja tražila je od južnokorejske vlade da zabrani slanje pamfleta, ali je Seul odbio da to učini navodeći da aktivisti imaju prava da pokažu i šire svoje mišljenje.

Policija je, ipak, spriječila nekoliko pošiljki ne želeći da dovodi u rizik živote lokalnog stanovništva.