latinica  ћирилица
27/07/2015 |  13:12 | Autor: Agencije

Cerar: Hrvatska ne može izaći iz arbitraže, kako kaže Milanović

Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović je nakon sastanka sa šefovima poslaničkih klubova u parlamentu rekao da je na sastanku usaglašeno da bi Hrvatska trebalo da izađe iz Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom.

"Sastanak je bio kratak. Hrvatska ne može ostati u Sporazumu o arbitraži. Postupak je kontaminiran. Hrvatska izlazi iz ugovora po preciznim pravilima međunarodnog prava. To je procedura koju sprovodi Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova", naveo je Milanović, prenio je Јutarnji list.

Hrvatski premijer je naveo i da od Sabora traži saglasnost kako bi se izašlo iz sporazuma.

"Mi smo pristali na nešto pod uslovima, a došli do grubog kršenja ugovora, i dalje ne možemo ovako. Ne vjerujem da će ovo loše uticati na sporazume Slovenije i Hrvatske. Članica smo EU i došlo je do ozbiljnog incidenta i moramo reagovati", kaže Milanović.

Zoran Milanović

Navodi i da ga se ne tiče pitanje da li bi slovenački premijer trebalo da podnese ostavku i kaže da je Arbitražni sud u nezgodnoj situaciji.

"Cijela situacije je naugodna, neugodna je i nama, ali ovo je neodrživo. Ne znam da li je stav o špijunaži stav slovenačke Vlade, to neću komentaristi", rekao je Milanović i naveo da ga kao premijera brine problem neriješenih granica.

Cerar: Hrvatska ne može izaći iz arbitražnog postupka

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da Hrvatska, prema međunarodnim propisima, ne može izaći iz arbitražnog postupka kako je najavio hrvatski premijer Zoran Milanović.

Cerar je rekao da prema međunarodnim propisima i sporazumu o arbitraži Hrvatska ne može da se povuče iz arbitražnog postupka, kao i da je Slovenija u procesu imenovanja novog slovenačkog arbitra.

Miro Cerar

Afera je izbila prošle sedmice kada su beogradski Kurir i zagrebački Večernji list objavili kompromitujuće transkripte i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Јerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno dogovaranje o iznošenju argumenata i osmišljavanje kako da utiču na ostale sudije u postupku o granici između Hrvatske i Slovenije.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije, Јadranka Kosor i Borut Pahor, u novembru 2009. godine. Njime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.

Arbitražni sud čini pet sudija - po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničkim dogovorom s popisa Evropske komisije.