latinica  ћирилица
27/07/2015 |  13:28 | Autor: BETA

"Turska vojna operacija može da promijeni ravnotežu u Siriji i Iraku"

Vazdušni napadi, koje je pokrenula Turska protiv Islamske države i pobunjenike iz Radničke partije Kurdistana mogu da "promijene ravnotežu" u Siriji i Iraku, ocijenio je danas u Istanbulu turski premijer Ahmet Davutoglu.
Ahmet Davutoglu   (Foto:e-SecimAdaylari.com) -
Ahmet Davutoglu (Foto:e-SecimAdaylari.com)

"Prisustvo Turske, koja može efikasno da koristi silu, može da promijeni ravnotežu u Siriji, Iraku i cijelom regionu. Cio svijet treba da bude toga svjestan", rekao je Davutoglu.

U dugom razgovoru s turskim medijima, Davutoglu je rekao da Turska nema namjeru da u Siriju uputi kopnene jedinice.

"Nećemo da uputimo kopnene jedinice na sirijsku teritoriju, ali ne želimo Islamsku državu blizu turske granice", dodao je turski premijer.

Davutoglu je opravdao tursku ofanzivu samoubilačkim napadom u Suruču gdje su 32 osobe poginule prošle nedjelje kao i smrću jednog turskog vojnika.

Turski premijer je odbio da iznese detalje o dogovoru sa SAD i korišćenju vojne baze Indžirlik za vazdušne napade međunarodne koalicije koju predvode Amerikanci.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u petak da je njegova zemlja pristala da SAD koriste njenu vazduhoplovnu bazu Indžirlik za vojne operacije protiv džihadista.