latinica  ћирилица
27/07/2015 |  13:31 | Autor: SRNA

Neophodno regionalno rangiranje univerziteta

Ministri prosvjete Republike Srpske Dane Malešević, Crne Gore Predrag Bošković i Srbije Srđan Verbić saglasili su se u Podgorici da je potrebno izvršiti regionalno rangiranje univerziteta, što treba da bude ključni uslov za poslodavce i državu prilikom novog zapošljavanja.
Ministri prosvjete Srpske, Crne Gore i Srbije - Foto: SRNA
Ministri prosvjete Srpske, Crne Gore i SrbijeFoto: SRNA

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je danas na sastanku u Podgorici bilo riječi o kvalitetu obrazovanja, koji se odražava na cjelokupnu privredu.

"Da bi kvalitet obrazovanja bio podignut na viši nivo, usaglasili smo poteze i metode koje bi ubuduće trebalo zajednički preduzeti zbog istog jezika i to bi trebalo što prije početi", rekao je Malešević.

On je istakao da treba što prije naći rješenja, jer obrazovanje ne može čekati.

"Postojeći kvalitet obrazovanja odraziće se negativno u budućnosti i dugo ćemo ispaštati zbog napravljenih propusta. Rangiranje univerziteta i regionalni kvalifikacioni okvir samo su neke od metoda kojima možemo da poboljšamo kvalitet obrazovanja", ocijenio je Malešević.

Ministar je naveo da se moraju tražiti rješenja koja mogu biti brže primjenjivana kako ne bi dolazilo do "poplave" raznih diplomaca sa privatnih univerziteta koji se vrlo lako zapošljavaju, uglavnom u vanprivrednim djelatnostima, organima uprave na lokalnom, ali i na državnom nivou.

"Moramo tražiti način da poboljšamo kvalitet, što će neke univerzitete prinuditi da poprave kvalitet ili da završe sa radom", rekao je Malešević.

Malešević je rekao da je u Republici Srpskoj u toku izrada strategije i novog zakona kojim će se izvršiti relicenciranje pojedinih studijskih programa.