latinica  ћирилица
27/07/2015 |  14:01 | Autor: TANЈUG

Kreditori u Atini, počeli tehnički pregovori

Predstavnici Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda stigli su u Atinu i odmah otpočeli tehničke pregovore sa vlastima Grčke o trećem paketu finansijske pomoći, a pregovori na visokom nivou, kako se očekuje, počeće krajem nedjelje, izjavila je danas portparol Evropske komisije Mina Andrejeva.

- Timovi institucija su sletjeli u Atinu i pregovori sa grčkim vlastima su odmah potom počeli, rekla je Andrejeva na konferenciji za novinare, prenosi agencija Frans pres.

Dolazak delegacije evropskih instistucija uslijedio je nakon što su poslanici grčkog parlamenta usvojili zakon o drugom setu reformi koje su nužne da bi se pokrenuli pregovori o novom paketu pomoći Atini vrijednom oko 86 milijardi evra.

Nove reforme se odnose na sistem građanskog pravosuđa, šemu zaštite bankarskih depozita i mjere za poboljšanje likvidnosti grčkih banaka.

- Očekujemo da će grčke vlasti nastaviti da rade na reformama koje su neophodne da bi bila omogućena brza isplata sredstva iz Evropskog stabilizacionog mehanizma, rekla je Andrejeva.

Istovremeno, portparolka grčke vlade Olga Gerovasili izjavila je za američku agenciju AP, da razgovori kreditora i vlasti u Atini na najvišem nivou neće početi prije kraja ove nedjelje.

Visoki zvaničnici Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda će, kako je navela, doputovati u Atinu "u četvrtak, ili kasnije".