latinica  ћирилица
27/07/2015 |  14:25 | Autor: TANЈUG

Medvedev u Sloveniji o Ukrajini

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je u Ljubljani da se Rusija zalaže za teritorijalni integritet Ukrajine ali uzimajući u obzir odluke o Krimu donesene prošle godine.
Dmitrij Medvedev u Sloveniji (foto: Leon Vidic/Delo) -
Dmitrij Medvedev u Sloveniji (foto: Leon Vidic/Delo)

"Rusija se zalaže za teritorijalni integritet Ukrajine ali, naravno, s obzirom na odluke o Krimu donesene prošle godine", rekao je Medvedev na konferenciji za štampu u Ljubljani poslije razgovora sa slovenačkim liderima.

"Spremni smo da nastavimo konsultacije. Mislim da će biti korisno u svakom slučaju", rekao je Medvedev a prenijela je ruska novinska agencija Tas s.

On je rekao da je najosjetljivije pitanje koje je pokrenuto u njegovim razgovorima u Sloveniji bio sukob u Ukrajini. Ruski premijer je rekao da ga je predsjednik slovenačke vlade Miro Cerar obavijestio o stavu Evropske unije o Ukrajini, dok je on ponovio nepromijenjeni stav Rusije.

"Mi, takođe, polazimo od činjenice da ne postoji vojno rješenje za ovaj sukob, da se rješava mirnim putem, prije svega kroz razgovore između svih strana u ovom sukobu. I mislim, zvaničnih vlasti i vlasti na jugoistoku (Ukrajine)", rekao je Medvedev.

Slovenački premijer je rekao da se njegova zemlja zalaže za teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine.

Medvedev i Cerar: Ukidanje sankcija Rusiji u interesu svih

Sankcije koje je protiv Rusije uvela Evropska unija pogodile su privrednu razmjenu Slovenije i Rusije, a njihovo ukidanje bilo bi u interesu svih, poručili su iz Ljubljane premijer Miro Cerar i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev.

"Sankcije nije započela Rusija nego EU, pa od nje očekujemo da će ih prva ukinuti. Sankcijama se problemi ne mogu rješavati", kazao je Medvedev, javila je STA.

Premijer Rusije je dodao da su sankcije kontraproduktivne, i da će se uprkos njima privredna saradnja Rusije i Slovenije biti nastavljena iako trenutno zbog sankcija stagnira i opada.

Cerar je rekao da se slaže da sankcije štete i Sloveniji i Rusiji, i da je svima u interesu da budu ukinute, dok je Medvedev izrazio očekivanje da će Slovenija kao i do sada u okviru EU imati umjereni stav kada je riječ o odnosima sa Rusijom.

Tokom razgovora u četiri oka Medvedeva i Cerara održan je i susret delegacija vlade Rusije i Slovenije na kome je uglavnom bilo riječi o privrednim odnosima, a potpisano je i više bilateralnih sporazuma iz oblasti nauke, sporta, obrazovanja kulture i medicine.

Ruski premijer, koji je u subotu uveče došao u posetu Sloveniji povodom odavanja počasti ruskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata koje su u Sloveniji stradale kao austrougarski zarobljenici, poslijepodne završava posjetu Ljubljani.