latinica  ћирилица
27/07/2015 |  15:08 | Autor: TANЈUG

Rusu rok do ujutro da pristane na iskaz o aferi Litvinjenko

Predsjednik britanske Istražne komisije Robert Oven dao je danas jednom od dvojice Rusa optuženih za ubistvo bivšeg špijuna KGB Aleksandra Litvinjenka, radioaktivnim otrovom u Londonu 2006. godine, rok do sutra ujutro da se saglasi da putem video-linka svjedoči o njegovoj smrti.

Britanske vlasti navode da postoji dokaz da je Dmitrij Kovtun, zajedno sa svojim saradnikom Andrejem Lugovojem, otrovao Litvinjenka, kritičara Kremlja, ubacivši mu polonijum-210 u šolju zelenog čaja koji je popio u hotelu "Milenijum" u centru Londona, prenosi Rojters.

Litvinjenko je, na samrtničkoj postelji, optuživao ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naložio njegovo ubistvo, ali je Kremlj uvijek poricao bilo kakvu umiješanost u taj slučaj, kao i Lugovoj i Kovtun, koje je Rusija odbila da izruči.

Kovtun, koji je u početku odbijao da učestvuje u britanskoj istrazi, podnio je zahtjev za status "ključnog učesnika", koji se odobrava osobi za koju postoji mogućnost da je igrala ključnu ulogu u događajima o kojima se istražuje.

On je trebalo da danas počne da svjedoči pred britanskim vlastima putem video-linka, ali je prošle nedjelje kontaktirao Istražnu komisiju i rekao da je dobio pravni savjet prema kojem ga tekuća ruska istraga o smrti Litivinjenka obavezuje da podatke o slučaju drži u tajnosti.

Kovtun je britanskim vlastima takođe rekao da, ukoliko svedoči bez dozvole ruskih vlasti, to će se smatrati prestupom.

Oven je danas istakao da postoji "najveća sumnja" da je Kovtun pokušao da izmanipuliše situaciju time što je samo prividno pokazao spremnost na saradnju.

On je Kovtunu dao rok do sutra u 8 sati po Griniču da pristane da svjedoči, navodi britanska agencija.