latinica  ћирилица
27/07/2015 |  16:42 | Autor: RTRS

Sindikati traže smjenu Vlade FBiH, za četvrtak najavljeni protesti

Nakon odluke Vlade FBiH da u parlamentarnu proceduru upute Prijedlog zakona o radu Predsjedništv Saveza samostalnih sindikata BiH zatražilo je smjenu Vlade FBiH.

Predsjedništvo Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata  BiH  donijelo je danas odluku o organizovanju protesta pred zgradom Parlamenta FBiH u četvrtak, 30. jula.
Protesti su zakazani za 10.00 časova, nakon što su sindikalci došli do saznanja da će Dom naroda Parlamenta FBiH zasijedati u četvrtak i da će na dnevnom redu biti Prijedlog zakona o radu.
Na današnjoj pres konferenciji premijera Fadila Novalića  sindikalisti su proglasili "personom non grata" i s njim, kako kažu,  više ne žele pregovarati.

SSS BiH će od svih političkih stranaka zatražiti da se izjasne da li podržavaju ovakav Prijedlog zakona koji, prema njima, umanjuje radnička prava.

Četvrti zaključak jeste da će ispred Parlamenta FBiH biti organizovani protesti na dan kada Prijedlog Zakona o radu bude pred parlamentarcima.

SSS BiH smatra da su izbačeni iz socijalnog dijaloga te da su netačni navodi premijera Vlade FBiH da je sindikat, zajedno s poslodavcima, zajedno usaglasio Nacrt zakona o radu. Sindikalisti su još ranije predlagali da se sve tri strane vrate za pregovarački sto, ali je, prema njima, premijer Novalić pokazao izuzetnu neozbiljnost.

 Novalić iznenađen reakcijama SSS

Novalić je rekao da je Zakon  urađen prema zahtjevima ekonomske reforme i u skladu s međunarodnim standardima, da je riječ o tehničkim stvarima, te da se ne može "načuditi da ga Sindikat nije podržao".

Fadil Novalić

"Zakon bolje tretira prava zaposlenih nego stari. Njime se suspenduju svi Kolektivni ugovori koji godišnje koštaju FBiH blizu 500 miliona KM zbog tužbi i pazićemo kakve ćemo ugovore potpisivati ubuduće. Problema će očito biti u vezi s ovim Zakonom koji ostavlja najmanje posljedica i mislim da je ovo vještački napravljena situacija", rekao je Novalić.