latinica  ћирилица
27/07/2015 |  17:45 | Autor: SRNA

Vučić zatražio pomoć Bavarske za problem lažnih azilana

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od Vlade njemačke savezne pokrajine Bavarske pomoć u rješavanju problema lažnih azilanata i naglasio da Srbiji treba tehnička i politička podrška za rješenje tog problema.
Aleksandar Vučić i Horst Zehofer - Foto: SRNA
Aleksandar Vučić i Horst ZehoferFoto: SRNA

"Nećemo da budemo zemlja koja Nemačkoj pravi probleme. Hoćemo zajednički da nađemo rješenje za probleme koji nas muče", rekao je Vučić u razgovoru sa bavarskim premijerom Horstom Zehoferom.

Vučić je zahvalio Zehoferu za podršku koju je Vlada Bavarske uputila Srbiji nakon poplava i naveo da obim ekonomske razmjene Srbije sa Bavarskom iznosi 764 miliona evra, te da je veliki dio bavarskih kompanija zadovoljan uslovima poslovanja u Srbiji, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Vučić i Zehofer razgovarali su o ekonomskoj saradnji, podršci Srbiji na evropskom putu i aktuelnom problemu lažnih azilanata, kao i tražilaca azila koji dolaze iz trećih zemalja.

Zehofer je rekao da Srbija i Bavarska moraju zajedno da rješavaju pitanje azilanata i dodao da je najveći dio problema u samoj Bavarskoj.

Bavarski premijer je istakao da Evropska unija mora da pruži veću logističku i finansijsku podršku Srbiji u rješavanju problema tražilaca azila iz Sirije, Avganistana i drugih zemalja.

Zehofer je da će ekonomska saradnja Srbije i Bavarske jačati i najavio da će Bavarska uputiti privrednu delegaciju u Srbiju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Minhenu i sa ministrom za Evropu i regionalne odnose Beatom Merk, sa kojom je na radnom ručku razgovarao o evropskim integracijama.