latinica  ћирилица
27/07/2015 |  17:53 | Autor: Dojče vele

Zašto je Turska bliža Pakistanu, nego Italiji?

Njemački konzervativni dnevnik ''Velt'' piše da je vlada u Ankari odustala od sna o Evropskoj uniji , ali da je sanjala druge snove, poput onog o ponovnom uspostavljanju Osmanlijskog carstva.

  Pod naslovom "Zašto je Turska bliža Pakistanu nego Italiji", autor opsežnog teksta Deniz Јudžel tvrdi da je turska vlada odavno odustala od sna o članstvu u EU, ali da je sanjala druge snove, poput onog o ponovnom uspostavljanju Osmanlijskog carstva sa "predsjednikom iz redova Muslimanske braće, Mursijem, u Egiptu, sa naftnim magnatima u Kataru i sporednim vazalima kao što su Bosna i Hercegovina''.
  ''Da još padne Asadov režim u Siriji, blok koji bi predvodila Turska bio bi savršen. Tako je počela podrška svima koji su se borili protiv Asada: Slobodna sirijska armija, Al Nusra bliska Al Kaidi i druge džihadisticke grupe, a na kraju i teroristi Islamske države. Svi su naravno dobili podršku Ankare, svi osim sekularne kurdske formacije PYD'', kaže se u tekstu.
  Јudžel konstatuje i da je PKK svojim reakcijama doprinijela eskalaciji nasilja, ali zaključuje da je Erdoganova AKP ta koja je Tursku odvela u močvaru Bliskog istoka umjesto u Evropu.
  ''Sada Turska upotrebljava vojnu silu protiv Islamske države, a tu pomoć su Amerikanci platili izdajom Kurda".  Јedna vlada koja nije više demokratski legitimisana proizvodi fakte, čije se posljedice ne mogu sagledati'', kaže se u tekstu i dodaje da uprkos svemu postoji razlika između Pakistana i Turske, jer u Turskoj postoji veliko sekularno civilno društvo, prenio je ''Dojče vele'' pisanje ovog dnevnika.
  Dnevni list ''Frankfurter algemajne cajtung'' u tekstu pod naslovom "Kažeš teror, misliš na Kurde i želiš nove ozbore'', citira analizu Centra za strateške bliskoistočne studije iz Ankare da bi bez vojne intervencije Turske (u Siriji) postojala veoma velika verovatnoća da bi Kurdi uz američku podršku iz vazduha osvojili pojas između dva grada pod kurdskom kontrolom  Afrina i Kobane. 
  ''Pojas koji bi vojno kontrolisali Kurdi sve od Iraka pa do Sirije bi prekinuo geografsku vezu izmedu Turske i arapskog svijeta", piše ovaj list iz Frankfurta dodaje da bi onda Ankara u svojoj bliskoistočnoj politici bila upućena na Kurde i PKK.
  Stoga Turska namjerava da onemogući takav razvoj dogadaja, piše list, a prenosi njemački radio ''Dojče vele''.