latinica  ћирилица
27/07/2015 |  18:51 | Autor: SRNA

Tunis- pogodno tlo za džihadiste

Više od 5.000 državljana Tunisa, uglavnom mladih muškaraca, bori se u redovima raznih radikalnih grupa.
Sefedine Јakubi, napadač iz Tunisa (photo: Twitter @SkyNews) -
Sefedine Јakubi, napadač iz Tunisa (photo: Twitter @SkyNews)

Od političkog prevrata u Tunisu 2011. godine, naglo je porastao broj onih koji su se priključili terorističkim grupacijama, navodi radio "Dojče vele", pozivajući se na izvještaj Odbora za ljudska prava UN.

"Već od devedesetih godina bilo je boraca iz Tunisa u Avganistanu ili Čečeniji, ali tek od političkog prevrata 2011. godine naglo je porastao broj onih koji su se priključili terorističkim grupacijama", ocjenjuje radio.

Istoričar i stručnjak za bezbjednost Fajzel Šerif smatra da je porast broja džihadista među državljanima Tunisa u vezi sa političkim promjenama 2011. godine kada su mnogi revolucionarnu euforiju htjeli da "izvezu" u arapske zemlje u kojima nisu uspjele promjene.

"Nisu svi ti borci isprva imali religiozne motive", rekao je Šerif, ističući da su mnogi radikalizovani tek u inostranstvu dok su u Tunisu ekstremisti istovremeno počeli da vrbuju mlade.

Šerif naglašava da vlada Tunisa i civilno društvo nemaju mnogo načina da se suprotstave propagandi ekstremista, a da je zabrana Tunišanima mlađim od 35 godina da putuju u zemlje poput Libije i Turske, koje su tranzitne zemlje u smjeru Sirije i Iraka prvi korak za kratkoročno rješavanje problema, ali ne i dovoljan.

Njemački radio navodi da je većina ekstremista, za vrijeme Ben Alijevog režima, bila osuđena na višegodišnje zatvorske kazne, ali su uspjeli da pobjegnu iz zatvora nekoliko dana prije svrgavanja tadašnjeg predsjednika, dok su drugi oslobođeni u dva velika talasa amnestije političkih zatvorenika nakon njegovog pada.

Oni koji vrbuju nove džihadiste dobijaju između 3.000 i 10.000 dolara za svakog novog džihadistu, a i porodice džihadista dobijaju finansijsku i materijalnu podršku od dobrotvornih organizacija, navodi UN.

Vlada Tunisa smatra da bi te organizacije trebalo da budu pod strogom kontrolom zajedno sa džamijama u kojima radikalni propovednici pozivaju na džihad.

Potrebno će biti stvaranje dugoročne strategije o sprečavanju mladih da se priključe ekstremistima.