latinica  ћирилица
28/07/2015 |  08:39 | Autor: SRNA

Skoplje: Sastanak radne grupe za provođenje dogovora

U Skoplju će danas biti nastavljen sastanak radne grupe koja će, u okviru provođenja dogovora o prevazilaženju političke krize, raspravljati o izbornoj regulativi.

Predstavnici četiri vodeće političke stranke u zemlji, uz posredovanje posrednika EU belgijskog eksperta Pitera Van Hojta, razgovaraće o biračkom spisku, glasanju dijaspore i Državnoj izbornoj komisiji.

Na sinoćnjem sastanku radne grupe, prema partijskim izvorima, otvorena su pitanja o biračkom spisku i glasanju dijaspore.

Detalji sa tog sastanka, koji je trajao više od tri sata nisu saopšteni, a nakon okončanja Hojt je rekao da je optimista.

Očekuje se da na današnjem sastanku u Klubu poslanika politički predstavnici iznesu svoje stavove, šta je prihvatljivo za njih.

Sastanak će početi u 17.00 časova, a prva tema na dnevnom redu biće glasanje dijaspore.

Makedonsko Sobranje čine 123 poslanika, od kojih su tri predstavnici dijaspore.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi od prošlih prijevremenih izbora, koji su održani sredinom prošle godine. Opozicija je, smatrajući ih neregularnim, odbila da učestvuje u radu Sobranja.

Lideri četiri najveće političke stranke, po dvije iz vlasti i opozicije, uz posredovanje međunarodne zajednice, prije svih evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Јohanesom Hanom, 2. juna postigli su dogovor o prevazilaženju krize održavanjem novih izbora.

Prije održavanja izbora potrebno je da političke stranke primijene taj dogovor koji podrazumijeva uređenje biračkog spiska, izmjene u izbornom zakonu, promjene u sastavu Državne izborne komisije, povratak opozicije u Sobranje, formiranje prelazne vlade u kojoj će učestvovati i predstavnici opozicije.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji će, prema tom dogovoru, biti održani 24. aprila iduće godine.