latinica  ћирилица
28/07/2015 |  11:25 | Autor: RTRS

Majevička šljiva u Njemačkoj, Austriji i Rusiji (VIDEO)

Voćari sa Majevice izvezli su oko 600 tona ranih sorti šljive u Austriju i Njemačku. U odnosu na prethodne godine nešto manji je izvoz na rusko tržište.

Prinos šljive je manji zbog loših vremenskih uslova, naročito ranih proljećnih mrazeva koji su prepolovili rod u voćnjacima na nižim padinama Majevice. Bez obzira što je prinos ovog voća značajno umanjen, odličnog je kvaliteta što je voćarima omogućilo izvoz na zapadno tržište i Rusiju, ali i dobru cijenu. 

Na Majevici je završena berba ranih sorti šljive čačanke ljepotice i rane, koje dominiraju na ovom području, a uskoro treba da počne i berba stenleja.

Prvu klasu i ove sorte planiraju za izvoz , a ostatak na domaće tržište za proizvodnju rakije. Iako je rod podbacio, voćari iz Tutnjevca, Puškovca i Korenite, zadovoljni su. Šljivu su prodali po dobroj cijeni, 80 feninga po kilogramu.

- Prvi rod je otišao u izvoz. Ostalo je malo meke, a i to je išlo po 70 pfeninga. To je dobra cijena, rekao je Zdravko Јović iz Puškovaca.



Ove godine, kaže Јović, zbog nepovoljnih klimatskih uslova ubraće 20 tona šljive , za 30 % manje nego prethodnih godina. I sorta stenlej, čija berba treba da počne za nekoliko dana, biće nešto sitnija, pa će prve klase za izvoz biti manje. Strano tržište traži krupnu konzumnu šljivu. Ono što ne mogu izvesti, voćari će sušiti ili proizvoditi rakiju.

Za majevičke voćare šljiva je nezamjenjiva. Kažu, ko se ozbiljnije bavi proizvodnjom, lako može ostvariti prinos do 100 tona i obezbijediti pristojnu zaradu. Kvalitetan rod ima kupca u inostranstvu.

- Što se tiče izvoza, najviše je otišlo za Austriju, a cijene otkupne ovdje su bile, za proizvođača, neto 80 pfeniga. To je izuzetno dobra cijena –tu može da mu ostane solidna zarada, naglasio je Milo Stojić, proizvođač i otkupljivač.

Opštine Ugljevik i Lopare posljednjih desetak godina podstiču sadnju novih voćnjaka, dijele besplatno sadnice zainteresovanim poljoprivrednicima, obezbjeđuju podsticaje i škole voćarstva. Procjene su da će ove godine na Majevici biti proizvedeno oko 2.000 tona šljive.