latinica  ћирилица
28/07/2015 |  11:43 | Autor: RTRS

Kukuruzna zlatica u Srpcu

Ratari u opštini Srbac, osim nedostatka vode za navodnjavanje kukuruza, suočeni su sa još jednim problemom. Na mnogim poljima pojavila se kukuruzna zlatica. Nanosi veliku štetu, a potpuna zaštita od ovog napasnika ne postoji

Poljoprivrednik Mirko Јejinić iz Inađola kaže da će šteta na zasadu od 15 hektara biti velika, kako zbog suše, tako i zbog ovog opasnog insekta koji je na prostore bivše Јugoslavije 1991. godine, stigao iz Amerike .

- Kukuruzna zlatica i prošle godine bila je prisutna samo joj se nije toliko pažnje pridavalo. Ove godine ako razgovarate sa agronomima koji prodaju ta zaštitna sredstva po apotekama, vidiljivo je da je toga dosta više prodano u svim predjelima naše opštine, rekao je Јejinić.

Napadi kukuruzne zlatice posebno su izraženi na parcelama koje su prošle godine bile zahvaćene poplavama.

Efikasna zaštita protiv kukuruzne zlatice ne postoji . Stručnjaci kažu da se može suzbiti, ali ne i eliminisati jer je otporna. Kao preventivu preporučuju izbjegavanje gajenja kukuruza u monokulturi.

- U slučaju pojavljivanja larve u maju, ako nije na toj površini kukuruz larva neće preživjeti, dakle ta površina je čista od kukuruzne zlatice, istakao je Dragan Malinović, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Glavnu štetu čini larva u tlu koja pregriza bočno korijenje, usljed čega dolazi do polijeganja biljaka i deformacije stabla u obliku takozvanog “guščijeg vrata“.

Osim lišća, kukuruzna zlatica oštećuje i svilu zbog čega dio klipa ostaje bez zrna.