latinica  ћирилица
28/07/2015 |  13:15 | Autor: TANЈUG

NATO solidaran sa Turskom, bezbjednost Alijanse nedjeljiva

Partneri Turske u NATO izražavaju "snažnu solidarnost" sa tom državom i bezbjednost Alijanse je nedjeljiva, navodi se u današnjem saopštenju NATO.
NATO - Zasjedanje zbog Turske (foto: www.nato.int) -
NATO - Zasjedanje zbog Turske (foto: www.nato.int)

Ambasadori zemalja članica NATO "snažno osuđuju terorističke napade protiv Turske i izražavaju saučešće turskoj vladi i porodicama" poginulih u nedavnim terorističkim napadima, stoji u saopštenju.

- Terorizam predstavlja direktnu prijetnju bezbjednosti država NATO i međunarodnoj stabilnosti i prosperitetu. To je globalna prijetnja koja ne poznaje granice, nacionalnost ili vjeru - izazov protiv koga međunarodna zajednica mora da se bori i rješava ga zajedno, dodaje se u saopštenju.

Saopštenje je izdato nakon hitnog sastanka u sjedištu NATO sazvanog kako bi se saslušala Turska u iznošenju prijetnje sa kojom se suočava od ekstremista Islamske države i akcija koje preduzima kao odgovor, prenio je AP.

Današnji sastanak je tek peti te vrste od kad je osnovan NATO, na čelu sa SAD, prije 66 godina.

U obraćanju, prije sastanka, generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg je rekao da je sasvim opravdano održavanje sastanka, s obzirom na nestabilnost na granici Turske u jugoistočnom pragu NATO.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da njegova zemlja neće odstupiti u borbi protiv terorizma i da će odlučno nastaviti sa operacijama protiv kurdskih separatista i ekstremista Islamske države.

NATO sporazum omogućava zemljama članicama da traže hitne konsultacije, ako smatraju da im je ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost.