latinica  ћирилица
28/07/2015 |  14:21 | Autor: SRNA

Vulin: Dogovoreno obilježavanje dana sjećanja na stradanje Srba

Dan sjećanja na stradanja i progon Srba biće obilježen 4. avgusta velikim skupom u Sremskoj Rači i nizom prigodnih manifestacija 5. avgusta, koji će biti proglašen Danom žalosti u Srbiji i Republici Srpskoj, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin - Foto: TANЈUG
Aleksandar VulinFoto: TANЈUG


On je rekao da je ovo danas odlučeno na sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 5. avgusta.

 

- Mi smo na zajedničku inicijativu vlada Srbije i Republike Srpske odlučili da 5. avgust bude dan sjećanja na sve prognane i stradale Srbe, a na današnjoj sjednici Organizacionog odbora smo se dogovorili kako ćemo obilježiti taj dan - rekao je Vulin.

On je dodao da će jedna od prigodnih manifestacija 5. avgusta biti i minut ćutanja za sve žrtve.

- U akciji obilježavanja uključile su se obje vlade, Srpska pravoslavna crkva i sve institucije naše zemlje - rekao je Vulin novinarima u Beogradu, nakon uručenja stipendija talentovanim učenicima i studentima koji se nalaze na smještaju u hraniteljskim porodicama.

Avgusta 1995. godine počela je akcija hrvatske vojske pod nazivom Oluja, tokom koje je ubijeno i nestalo 2.000 Srba, dok je 250.000 protjerano sa svojih ognjišta.

Akcija "Oluja" predstavlja najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vrijeme, od 4. do 7. avgust 1995. godine, nije protjeran tako veliki broj ljudi.