latinica  ћирилица
29/07/2015 |  09:00 | Autor: SRNA

SB UN danas o rezoluciji u slučaju rušenja aviona "Malezija erlajns"

Savjet bezbjednosti UN danas će glasati o rezoluciji za ustanovljavanje međunarodnog tribunala za pad putničkog aviona kompanije "Malezija erlajns" u Ukrajini u julu prošle godine kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade
Ostaci malezijskog aviona (© AP Photo/ Peter Dejong) -
Ostaci malezijskog aviona (© AP Photo/ Peter Dejong)

Nacrt rezolucije predložila je Malezija u ime pet zemalja koje učestvuju u istrazi o ovoj tragediji, uključujući Australiju, Belgiju, Holandiju i Ukrajinu.

Tribunal će se oslanjati na rezultate tehničkih i krivičnih istraga.

Rusija je, kao jedna od stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i s pravom veta, neprestano isticala da neće podržati rezoluciju.

- Glasaćemo protiv i u to nema sumnje. Ukoliko Nacrt rezolucije dobije devet ili više glasova, Rusija će staviti veto - rekao je stalni ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin.

Prema njegovim riječima, Moskva smatra da je pogrešmno klasifikovati pad aviona "Malezija erlajnsa" kao "prijetnju po međunarodni mir i bezbjednost".

On je podsjetio da nikad ranije nisu ustanovljeni međunarodni tribunali zbog pada civilnog aviona.

Rusija je podnijela svoj nacrt rezolucije Savjetu bezbjednosti UN u kojoj podržava međunarodnu istragu. U dokumentu se podržava imenovanje specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za istragu.