latinica  ћирилица
29/07/2015 |  11:58 | Autor: TANЈUG

Zvijezde australijskog rijalitija na nišanu džihadista ID

Zvijezde jednog autralijskog rijaliti šoa našle su se na nišanu džihadista Islamske države koji su na njih pucali, dok su na liniji fronta u Siriji snimali emisiju o životu izbjeglica.
Napadnuti učesnici rialiti programa - Foto: youtube
Napadnuti učesnici rialiti programaFoto: youtube

Televizija SBS emitovala je sinoć prvu epizodu novog trodjelnog serijala pod nazivom "Vrati se odakle si došao" koji "obične Australijance" vodi u Siriju, Bagdad i Mjanmar kako bi na licu mesta vidjeli sa čime se izbjeglice svakodnevno suočavaju.

U jednoj od prikazanih scena, vidi se kako tri od šest članova ekipe bježi pred mecima tražeći zaklon iza zidina, dok se u pozadini čuju zvuci minobacačkih granata.

"Lezi dole. Ostani dole, iza zida. Ne želimo da im pokažemo da smo tu. Tačno su ispred nas", na snimku se čuje glas osobe koja je bila u bezbjednosnoj pratnji učesnika.

U promotivnom materijalu TV SBS je navela da su učesnici stigli do linije fronta, u pratnji kurdskih vojnika koji brane jedno selo od ID u Siriji kada su džihadisti otvorili vatru na njih.

"Rekli su nam da imamo 30 sekundi da pretrčimo 100 metara", kaže jedna od učesnica rijalitija za "Sidnej morning herald".

Braneći svoj šou, televizija tvrdi da su učesnici rijalitija imali velike bezbjednosne pripreme kao i da je njihova sigurnost bila na visokom nivou te da su imali i zaštitu jedne privatne bezbjednosne kompanije.

Međutim, australijski stručnjak za bezbjednost DŽastin Bouden rekao je za australijski list, nakon što je pregledao snimak da su "postojali suštinski rizici" po bezbjednost kao i da nisu primenjene "adekvatne kontrole".

Prema njegovim riječima, učesnici su uz pancirne prsluke morali da imaju i šljemove. "Situacija zabilježena okom kamere, kada se na grupu puca nije planirana, ali nije neočekivana u ratnoj zoni. Naoružani bezbjednosni tim bio je pripremljen za događaj poput ovog i brzo je preduzeo akciju kako bi učesnike sklonio na sigurniju lokaciju", kaže se u saopštenju televizije.

Takođe se dodaje da jedan član ekipe nije želeo da ide na liniju fronta pošto je upoznat sa bezbjednosnom situacijom, kao i da je jedan kamernan ostao u pozadini kako bi se, iz bezbjednosnih razloga, smanjila brojčanost grupe.