latinica  ћирилица
29/07/2015 |  13:05 | Autor: TANЈUG

Bortnikov: Za veću saradnju službi u borbi protiv terorizma

Direktor ruske federalne službe bezbjednosti Aleksandar Bortnikov pozvao je specijalne službe drugih zemalja da aktivno razvijaju saradnju u identifikovanju terorističkih grupa.
Aleksandar Bortnikov (photo: Twitter @markinmonaco) -
Aleksandar Bortnikov (photo: Twitter @markinmonaco)

"Treba da proširimo zajedničku praksu identifikovanja i suzbijanja aktivnosti ličnosti iz vojske i ideološkog jezgra takvih terorističkih grupa", rekao je Bortnikov na 14. zasjedanju šefova specijalnih službi, bezbjednosnih službi i policijskih agencija koji je danas počeo u ruskom gradu Јaroslavlju.

"Rad na sprečavanju takvih kriminalnih situacija je garant uspješne borbe protiv ekstremizma i terorizma", dodao je Bortnikov.

Prema njegovim riječima, neophodno je raskrinkati pravu prirodu ideološkog stuba Islamske države koja je u suprotnosti ne samo sa islamom, već i univerzalnim ljudskim vrijednostima u cjelini.

Glavni argument protiv ekstremističke propagande treba, kako kaže, da bude ideja da priključivanje radikalnom islamu znači izdaju tradicionalne vjere predaka, prenio je Tas s.

Međunarodna banka podataka za suzbijanje terorizma, osnovana na inicijativu Rusije a kojoj su se kasnije pridružile i specijalne službe nekoliko zemalja, danas je najefikasniji multilateralni mehanizam za informisanje o osobama koje žele da idu u regione gdje postoji povećana prijetnja terorizmom, rekao je Bortnikov.