latinica  ћирилица
29/07/2015 |  13:13 | Autor: TANЈUG

Turski predsjednik doputovao u posjetu Kini

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doputovao je danas u Kinu u atmosferi tenzija zbog kineskog tretmana ujgurske manjine i osjetljivih pregovora oko moguće turske kupovine kineskog raketnog sistema.
Erdogan u posjeti Kini - Foto: AP
Erdogan u posjeti KiniFoto: AP

U Turskoj su negodovanje izazvali izvještaji da je Ujgurima na sjeverozapadu Kine ograničeno pravo praktikovanja svoje islamske vjere, naročito tokom mjeseca ramazana koji je okončan sredinom jula, prenosi AP.

Turci i Ujguri imaju bliske jezičke, kulturne i religijske veze.

Stotine ljudi su u znak protesta ranije ovog mjeseca organizovali demonstracije u Istanbulu paleći kineske zastave ispred konzulata te zemlje i pozivajući na bojkot kineske robe.

Napadnuta je i grupa južnokorejskih turista za koje su demonstranti pomislili da su Kinezi.

Prethodno je tursko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo na razgovor kineskog ambasadora, saopštivši mu kako je turska javnost "ožalošćena" izvještajima o ramazanskim restrikcijama za Ujgure.

Kina je poricala turske optužbe i tražila razjašnjenje, ali je činjenica da se Ujgurima, članovima komunističke partije, vladinim službenicima i studentima odavno brani da se drže vjerskih propisa i običaja.

Odnose između dvije zermlje komplikuju i bliske veze Turske sa SAD i dešavanja u Siriji.

Kina se protivi bilo kakvoj međunarodnoj intervencji u Siriji, dok Turci na to gledaju drugačije i spadaju u najglasnije kritičare Asadovog režima.

Turska se, koja je članica NATO, 2013. u principu saglasila da kupi kineski odbrambeni raketni sistem HQ-9, a Kinezi su ponudili i tehnologiju uz pomoć koje bi taj sistem funkcionisao.

Oko ovog posla, međutim, postoji kontroverza zbog navodne nekompatibilnosti kineskog sistema sa onima koje koristi NATO, kao i zbog mogućnosti da neke poverljive vojne informacije stignu do Kineza.

S druge strane, između Kine i Turske se ubrzano povećavaju turistička saradnja i robna razmena, a ugovoreno je i da jedna kineska kompanija izgradi brzu prugu u Turskoj.