latinica  ћирилица
29/07/2015 |  13:18 | Autor: RTRS

Vijeće naroda nije postiglo saglasnost o vetu Kluba Bošnjaka (VIDEO)

Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske nisu usaglašeni stavovi o vetu Kluba Bošnjaka u vezi s održavanjem referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH
Vijeće naroda - Foto: SRNA
Vijeće narodaFoto: SRNA

Klubovi, Srba, Hrvata i ostalih, izjasnili su se da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Sutra će o ovom pitanju zasjedati i Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske.

Ako ni tada ne bude dogovora, konačan stav daće Ustavni sud Republike Srpske.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović potvrdila je da nije bilo saglasnosti o odluci Kluba Bošnjaka o vetu na odluku o referendumu te da su tri kluba bila protiv tog veta.

Ona je rekla da postoji zakonsko pravo da se i građani Srpske izjasne na referendumu o pravosuđu BiH.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Kemo Čamdžija rekao je da Narodna skupština Republike Srpske ne može da donosi odluke o pitanjima koja se odnose na državne organe BiH, već samo na pitanja iz nadležnosti entiteta.

Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske iz Kluba Srba Živko Marjanac smatra da je raspisivanje referenduma ustavno pravo Srpske.

- Postavlja se pitanje po kojem ustavu je odluka o raspisivanju referenduma neustavna. Ovo je politikanstvo kojim ljudi pokušavaju da na ovaj način drže tenzije da bi imali sljedeći mandat u Vijeću naroda ili parlamentu Srpske - istakao je Marjanac.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji bi trebalo da bude održan u prvoj nedjelji po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je 23. jula veto na odluku Narodne skupštine o referendumu u Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH.