latinica  ћирилица
29/07/2015 |  13:47 | Autor: SRNA

Malešević: Pronaći rješenje za srpsku djecu u FBiH

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je u Federaciji BiH potrebno pronaći rješenja za srpsku djecu, s obzirom na to da se nacionalna grupa predmeta primjenjuje samo u Bosanskom Grahovu, Drvaru i Petrovcu.
Dane Malešević - Foto: SRNA
Dane MaleševićFoto: SRNA

"Znam da 1.060 učenika izučavaju vjeronauku u FBiH i siguran sam da ima više djece Srba koji su povratnici", rekao je Malešević, uoči prve sjednice Konferencije ministara obrazovanja u BiH, koja se danas održava u Sarajevu.

Malešević je napomenuo da sve probleme treba riješiti samo razgovorom i dogovorom, i da nema smisla kriviti jedan dio zemlje da je odgovorna za sve probleme u obrazovanju, dok je u "drugom dijelu zemlje stanje čak i gore".

"Političari sa nivoa FBiH i BiH su našli krivca u Republici Srpskoj. Sigurno da, na ovaj način kako se krenulo, rješenja nema i pitanje je da li su za sve u BiH svi isti", rekao je Malešević.

On kaže da problem nije samo u dvije škole u Republici Srpskoj i da, gdje god postoje druge nacije, tamo postoji i problem. "Samo što se to potencira kod nas, a u drugim dijelovima se prećutkuje", ocijenio je Malešević.

Malešević je rekao da nije imao priliku da razgovara sa predstavnicima roditelja školaraca u Konjević Polju, dok je sa roditeljima iz Vrbanjaca razgovarao i ponovo će se sastati da bi našli rješenja u interesu i roditelja i resornog ministarstva.

"Roditelji u Vrbanjcima moraju prihvatiti ranije potpisani privremeni sporazum koji kaže da je potrebno minimalno 18 učenika po odeljenju da bi se primijenila nacionalna grupa predmeta", pojasnio je Malešević.

Malešević je izrazio uvjerenje da će problem biti riješen do 1. septembra kada bi djeca trebalo da krenu u školu.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da je Konferencija ministara obrazovanja u BiH prilika da se razmijene iskustva na raznim nivoima vlasti, vidi kakvi su problemi prisutni u obrazovanju i donesu određeni zaključci.

"Ključna tačka dnevnog reda je prisustvo segregacije, politizacije i asimilacije u obrazovnom sistemu u BiH, a ono je, nažalost, i te kako izraženo. Želimo da prije početka školske godine iznađemo mogućnosti da riješimo probleme koji opterećuju obrazovni sistem", naglasio je Osmanović.

On je naveo da se ti problemi najviše odražavaju na povratničku populaciju, kako u FBiH, tako i u Republici Srpskoj.

"Očekujem od ministara obrazovanja da u skladu sa Ustavom i zakonima obezbijedimo punu ravnopravnost, jer svi konstitutivni narodi imaju pravo na svoj jezik i nacionalnu grupu predmeta, a na nama iz politike je da zaista napravimo takvu atmosferu", istakao je Osmanović.

Osmanović smatra da problema, posebno kada je riječ o segregaciji i asimilaciji, ne bi bilo da nema uticaja politike u obrazovni sistem.