latinica  ћирилица
29/07/2015 |  15:25 | Autor: SRNA

Rover: Položaj manjina bolji u Srpskoj nego u FBiH

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je danas da je položaj nacionalnih manjina u Srpskoj mnogo bolji nego u Federaciji BiH.
Franjo Rover - Foto: RTRS
Franjo RoverFoto: RTRS

Rover je nakon sastanka sa načelnikom opštine Gradiška Zoranom Latinovićem rekao da je potrebno stalno raditi na poboljšanju kvaliteta života i zapošljavanju nacionalnih manjina.

On je naveo da je Skupština saveza nacionalnih manjina donijela odluku da rukovodstvo Saveza posjeti sve lokalne zajednice u kojima žive i djeluju nacionalne manjine.

Predsjednik Udruženja Poljaka i prijatelja "Mak" Gradiška Marija Buganik Pranjić rekla je da će ove godine biti obilježeno 120 godina od naseljavanja Poljaka u Gradišci, a tim povodom 1. avgusta u Ćelinovcu će biti održana tradicionalna "Pirogijada".

Ona je istakla da se u poljskoj koloniji Ćelinovac nalazi crkva Svetog Mihovila čija je sanacija u završnoj fazi i koja uz crkvu u Trošeljima predstavlja jedine vjerske objekte Poljaka na području Srpske.

Manifestaciji će, kako je najavila, prisustvovati predstavnici Ambasade Poljske u BiH, resornog ministarstva, opštine Gradiška, kao i predstavnici drugih nacionalnih manjina.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da predstavnici nacionalnih manjina u ovoj opštini imaju sva prava kao i konstitutivni narodi.

On je istakao da opština kroz budžet podržava rad udruženja Roma, Poljaka, Crnogoraca i Ukrajinaca i da kroz razne projekte nastoji da poboljša njihov materijalni i socijalni status.

"Gradiška se ubraja u opštine koje u potpunosti poštuju ljudska prava sa tendencijom da poboljšaju standard svih građana i obezbjede bolju perspektivu života", istakao je Latinović.