latinica  ћирилица
29/07/2015 |  19:18 | Autor: SRNA

Vlada RS: Usvojen Prijedlog zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.
Sjednica Vlade - Foto: SRNA
Sjednica VladeFoto: SRNA

Najbitnije razlike između Nacrta i Prijedloga ovog zakona, koje su rezultat provedene skupštinske i javne rasprave, ogledaju se u većem broju kvalitetnih rješenja koja nisu uticala na suštinske ciljeve Zakona ali su doprinijela jasnoći odredaba, kao i većem stepenu usklađenosti sa propisima EU.

Produžen je period djelimične liberalizacije premijskog sistema u osiguranju od autoodgovornosti sa dvije na tri godine.

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o elektronskom potpisu Republike Srpske i Nacrt zakona o elektronskom dokumentu Republike Srpske.
Osnovni razlozi za donošenje novog zakona o elektronskom potpisu sadržani su, kako u potrebi za nadogradnjom određenih zakonskih rješenja, tako i u potrebi za uvođenjem novih rješenja jer su, tokom primjene Zakona u praksi, uočene određene nedorečenosti, koje su dovele do poteškoća u primjeni nekih odredaba.

Takođe, donesena je na nivou EU nova Uredba o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije na unutrašnjem tržištu, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Ova uredba, kao sekundarni izvor prava EU, stavila je van snage Direktivu o elektronskom potpisu. Na osnovu toga, pristupilo se izradi određenih zakonskih rješenja, a sve s ciljem usaglašavanja sa novom Uredbom i efikasnije i cjelishodnije primjene navedenog Zakona u praksi.

Republika Srpska će na taj način postati prva u regionu koja će u ovoj oblasti prilagoditi svoje zakonodavstvo pravu EU.

Vlada Republike Srpske odobrila je danas sredstva od 380.000 KM za sanaciju sistema grijanja i sanitarnih čvorova u nekoliko škola u Srpskoj u kojima je, zbog dotrajalosti opreme i nezadovoljavajućeg stanja sanitarnih čvorova, dovedeno u pitanje postizanje uslova za normalno odvijanje nastavnog procesa.
Vlada je donijela Rješenje o odobrenju proširenja operativnog budžeta u okviru zakonskog budžeta Srpske za 2015. godinu u okviru osnovnih škola za period 1. januar -30. septembar ukupnom iznosu od 380.000 KM.