latinica  ћирилица
30/07/2015 |  07:54 | Autor: RTRS

U Sarajevu protest radnika nezadovoljnih novim zakonom o radu

Ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH za danas su zakazane demonstracije Saveza samostalnih sindikata BiH.

Očekuje se da će skupu prisustvovati više od 10.000 radnika, nezadovoljnih novim zakonom o radu kojim se, kako tvrde, umanjuju njihova prava.

U 26 stavki Sindikat navodi pogoršanje radnopravnog statusa radnika i upozorava da je najveća opasnost u članu 182 novog zakona, prema kojem svi kolektivni ugovori moraju biti usklađeni u roku od 90 dana, jer u suprotnom prestaje njihova primjena.

U Domu sindikata u Sarajevu sinoć je održan sastanak predstavnika Vlade FBiH, koje je predvodio Novalić, i predstavnika Saveza samostalnih sindikata u vezi s Prijedlogom zakona o radu.

Novalić je nakon sastanka rekao da nije bilo moguće postići dogovor sa članovima sindikata da se zakon popravi, već da su oni tražili jedino da se zakon suspenduje.

"Rekli su da imaju 26 primjedbi i mi smo u startu rekli da prihvatamo te primjedbe jer znamo da one nemaju veze sa radničkim pravima. Znamo da je problem u kolektivnim ugovorima koji nude više prava povlaštenim kategorijama", rekao je federalni premijer.

On je dodao da je ponuđeno da kolektivni ugovori, nakon isteka perioda na koji su zaključeni, važe 240 dana i da je to vrijeme u kojem sindikat i poslodavci pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru.

Kada sindikat ovo nije prihvatio premijer je ponudio da se Prijedlog zakona o radu povuče iz parlamentarne procedure, ali da se pregovori okončaju u roku od sedam dana.

"Ni to nisu prihvatili i time su pokazali da nemaju namjeru prihvatiti bilo kakav zakon o radu", rekao je Novalić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović kaže da navodi premijera nisu tačni.

On je dodao da ih je premijer pokušao uvući u raspravu o suštini zakona, te eventualnim amandmanima umjesto da ga povuče iz Parlamenta.

Sindikatu nije bilo prihvatljivo ni da se Prijedlog zakona povuče s tim da novi pregovori traju maksimalno sedam dana. Naime, tražili su minimalno 30 dana.

Izvor: RTRS, Srna